Stejt department: Albanija ključni partner SAD na Zapadnom Balkanu

Entoni Blinken
Izvor: Kosovo Online

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler izjavio je uoči posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Tirani da je Albanija ključni partner SAD za stabilnost i napredak na Zapadnom Balkanu, prenosi Top čenel.

Miler je na konferenciji za novinare najavio da Blinkenova poseta Albaniji potvrđuje snagu odnosa Sjedinjenih Država sa Albanijom. 

On je takođe istakao da je Albanija snažnim glasom podržala odbranu suvereniteta i slobode Ukrajine od agresije Rusije, kao i da se pokazala kao principijelni lider tokom mandata u Savetu bezbednosti UN ili čak kao predsedavajuća Oebsom za 2020. godinu.

Istakao je da je u pitanju prva poseta Blinkena Albaniji, te da će nakon toga on posetiti i Minhen gde će učestvovati na bezbednosnoj konferenciji.

„Dok je u Minhenu, sekretar Blinken će održati bilateralne sastanke sa globalnim liderima i naglasiti važnost stalne posvećenosti SAD Natou. Alijansa je obezbedila istorijski mir i za Sjedinjene Države i za Evropu u proteklih 75 godina i pomaže Sjedinjenim Državama da održe prednost nad našim protivnicima u budućnosti“, naveo je Miler.

Dodao je da će državni sekretar SAD takođe ponovo potvrditi stalnu podršku Sjedinjenih Država narodu Ukrajine i nastaviti razgovore sa partnerima o tome kako postići trajni mir i bezbednost na Bliskom istoku i naglasiti nepokolebljivu posvećenost transatlantskoj bezbednosti.

Prethodno je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Jurij Kim otkrio dnevni red državnog sekretara Entonija Blinkena tokom njegove posete Evropi.

Kim je istakao da će poseta Tirani biti fokusirana na "budućnost Albanije, budućnost Zapadnog Balkana i Evrope", te da će trajati od 11 do 19 ili 20 časova.

Prema Kimovim rečima poseta dolazi kada počinje drugih 100 godina u odnosima SAD i Albanije.

„Želimo da se zahvalimo premijeru Rami i Albaniji na zajedničkom držanju mesta u Savetu bezbednosti. Želimo da istaknemo odličnu saradnju koju imamo sa Albanijom. Takođe želimo da vam se zahvalimo što ste bili glavni domaćin Avganistanaca u nevolji, dok Albanija nastavlja tradiciju ugostiti one čiji su životi bili u opasnosti. Biće to gust raspored. Ići ćemo tamo da se sastanemo sa predsednikom Bajramom Begajem. Sastanak sa premijerom Edijem Ramom odakle će biti bilateralni razgovori. I konačno, konferencija za medije. Sekretar Blinken će imati divan susret sa više od 100 mladih ljudi koji su prošli kroz naše programe. Mesto ovog sastanka biće Piramida u Albaniji“, rekao je Kim.