Taravari: U novoj vladi Severne Makedonije šest ministara i predsednik Sobranja biće Albanci

Arben Taravari
Izvor: Facebook

Novu Vladu Severne Makedonije predvodiće Albanci sa šest ministara i predsednikom Sobranja, rekao je Arben Taravari iz koalicije VLEN za RTK.

"Verujem da će jedna od tri glavne funkcije države, odnosno predsednik parlamenta i dalje biti Albanac i značajan broj ministara, posebno za one oblasti gde imamo stručnjake. Mi kao partija VLEN ćemo ih imenovati", rekao je.

Taravari je naveo da će konstituisanje Skupštine biti obavljeno krajem ovog meseca, a da se nova Vlada očekuje u prvom delu juna.

"Planirano je da se konstituisanje Skupštine obavi negde krajem ovog meseca, krajem maja, a u međuvremenu, krajem sledeće nedelje, imaćemo i kadrovske izbore i program Vlade. Kada parlament bude konstituisan, predsednik države mora da da mandat sledećem predstavniku. U prvoj polovini juna sigurno ćemo imati novu Vladu", kaže.

Koalicioni partneri su se, prema Taravarijevim rečima, složili da je prioritet nove Vlade put ka Evropskoj uniji, beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije i funkcionisanje vladavine prava.