U Skupštini Albanije četvrti krug izbora za šefa države

Bajram Begaj
Izvor: Reporteri

U Skupštini Albanije danas se očekuje četvrti krug izbora za novog šefa države, a za tu funkciju vladajuća Socijalistička partija je predložila Bajrama Begaja, prenosi Reporteri. 

Begaj, koji je od 2020. godine načelnik Generalštaba Oružanih snaga Albanije, prihvatio je kandidaturu, a sinoć se sastao sa premijerom Edijem Ramom.

Na posebnoj sednici Skupštine u 18 sati očekuje se četvrti krug izbora novog šefa države, nakon što su prva tri kruga propala, a opozicija odustala od dogovora sa Socijalističkom partijom. Za četvrti krug dovoljan je samo 71 glas za izbor novog šefa države.

Pre odlaska u Skupštinu, zasedaće poslanička grupa Socijalističke partije i prikupljati potrebne potpise. Za podršku kandidaturi potrebno je najmanje 20 potpisa poslanika, koji će potom biti zvanično predate u Skupštini. 

Rok za predaju kandidature je danas u 12 časova, a potom u 16 sati sastaće se Pravna komisija koja će razmotriti ustavnopravne kriterijume kandidata kojeg je predložila Socijalistička partija.

U međuvremenu, grupa Demokratske stranke Enkeljejda Aljibeaja najavila je da neće biti u Skupštini na glasanju, dok je deo Demokratske stranke predvođen Saljijem Berišom tvrdio da će biti u sali kako bi glasao protiv. Međutim, obe strane su se protivile Begajevoj kandidaturi.

Poslanik Demokratske stranke Fljamur Noka je, kako prenosi Kljan Kosova, rekao da nijedan kandidat Socijalističke partije za predsednika Albanije neće imati glas Demokratske partije. 

On je naveo razlog zbog kojeg kaže da SP ne može imati glasove DP za svog kandidata za predsednika, prenosi Klankosova.tv.

"Demokratska stranka je odavno osudila farsu koju Edi Rama pokušava da odigra na račun institucija ove zemlje, na račun institucije predsednika Republike Albanije. Nakon nekoliko rundi, nakon što su se izrugivali delu opozicije i zlostavljali ih, Edi Rama je Albancima predstavio svog kandidata. Jednostrani kandidat, koji dolazi kao proizvod rušenja konsenzusa i prljave igre na račun opozicije i demokratije u Albaniji", rekao je Noka.

Naveo je da je institucija predsednika bila jedina "slobodna i neuhvatljiva institucija" u poslednjih devet godina, a koju je sada "zauzeo" Edi Rama.