Zaev podneo ostavku na mesto premijera Severne Makedonije

Zoran Zaev
Izvor: Printskrin

Kako je i najavio Zoran Zaev je u sredu podneo ostavku na mesto premijera Severne Makedonije. Zahtev ostavke je predao Sobranju, koji bi potom na prvoj narednoj sednici trebalo da je konstatuje. Sednica Sobranja zakazana je za sutra, četvrtak, 23. decembar, ali u ovom trenutku nije izvesno da li će biti i održana.

Pet godina premijer, devet godina gradonačelnik Strumice, dve godine poslanik i četiri godine lider tada opozicionog Socijaldemokratskog saveza (SDSM) - ovo stoji u političkoj biografiji Zorana Zaeva.

Prema anketi objavljenoj u avgustu, koju je naručio američki Nacionalni demokratski institut, Zaev je tada imao podršku osam odsto građana, nasuprot pet procenata koje je imao njegov politički rival Hristijan Mickoski iz opozicione VMRO DPMNE.

Ova prednost koju je dobio Zaev kao stranački lider se ipak pokazala nedovoljnom da bi njegova stranka pobedila na lokalnim izborima u oktobru.

Nakon izbornog poraza od VMRO DPMNE i podnesenih ostavki, Zaev odlazi ostavljajući svoj izbor - Dimitara Kovačevskog kao predsednika SDSM-a i najverovatnijeg mandatara za sastavljanje nove vlade.