Dojl: Luka Mišetić zvanično novi glavni Tačijev branilac u Hagu

Majkl Dojl Hag
Izvor: Kosovo Online

Portparol Specijalizovanih veća Kosova u Hagu Majkl Dojl izjavio je da sekretar Specijalizovanih veća u Hagu imenovao Luku Mišetića kao novog glavnog branioca Hašima Tačija, nakon što je Pretresno veće u predmetu „Tači i drugi“ odobrilo povlačenje Gregorija Kehoea sa njegovog glavnog branioca.

Luka Mišetić je do sada bio jedan od Tačijevih branilaca.

"Na sednici održanoj 20. februara Pretresno veće je Mišetiću usmeno naložlo da do 11. marta dostavi ažurrirani spisak članova tima odbrane Hašima Tačija“, rekao je Dojl novinarima.

On je naveo i da je Veće, u tom predmetu, 15. februara izdalo dve odluke kojima je naložio da se Tačiju i Kadriju Veseljiu produži pritvor.

"Sudije su u slučaju obojice zaključile da i dalje postoji opasnost da će ometati tok postupka i izvršiti nova krivična dela protiv onih koji se smatraju protivnicima OVK, ukljčujući svedoke koji su već svedočili ili bi mogli da svedoče u ovom predmetu“, preneo je Dojl.

On je rekao i da je Pretresno veće uvereno da se ta opasnost može umanjiti samo preko sistema za nadzor komunikacija, koji se koristi u pritvorskom objektu Specijalnizovanih veća u Hagu i primenom mera koje je to veće nedavno odredilo.

"U istom predmetu, Veće je 16. februara zaključilo da se stepen tajnosti delova transkripata svedočenja jednog svedoka može izmeniti u javno“, dodao je Dojl.

Podsetio je da su ove sedmice u predmetu„Tači i drugi“ svedočili - svedok 45 i svedok 46 tužilaštva, uglavnom na sednici otvorenoj za javnost.

"Svedok broj 46 je pristupio sudu u utorak, pod pseudonimom, ali bez izmene lika i glasa, o otmici članova porodice u okolini Orahovca. U utorak popodne bivši oficir OVK Hajruš Kurtaj nastavio je svedočenje koje je započeo na početku meseca, a nastavio ga je u sredu i četvrtak“, dodao je Dojl.