Kurtaj: Nisam znao da je OVK pritvarala Albance kod Kačanika

Hajruš Kurtaj
Izvor: PrintScreen

Ratni starešina OVK Hajruš Kurtaj tvrdio je danas pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu da nije znao da su u zoni njegove brigade kod Kačanika bili pritvoreni Albanci koje je OVK smatrala saradnicima srpskih vlasti.

Kurtaj - koji je bio zamenik komandanta, a zatim i zapovednik 162. brigade OVK - tvrdio je i da nije znao da je tu brigadu, tokom rata na Kosovu, posetila delegacija Glavnog štaba OVK na čelu s Hašimom Tačijem. 

Kao svedok optužbe, Kurtaj daje iskaz na sudjenju Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakup Krasnićiju, optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Po optužnici, OVK je, pod njihovim rukovodstvom, nezakonito lišavala slobode, pritvarala, mučila i ubijala Albance koje je proglasila za "kolaborante" sa Srbima, "izdajnike" i "špijune".

Iz Kurtajeve knjige, tužilac Džejms Paće je naveo imena sedmorice Albanaca koje je autor optužio da su, kao pripadnici policije, učestvovali u "masakru" u selu Kotlina, 24. marta 1999.

Kurtaj je objasnio da je potvrdu da su ti Albanci bili policajci našao u policijskoj stanici u Kačaniku, po ulasku OVK u grad u junu 1999.

Tužilac Paće pitao je zatim svedoka da li je znao da je OVK sve imenovane Albance, u martu 1999., pritvorila u selima Ivaja i Bob, u zoni odgovornosti njegove brigade.

"Nikada nisam čuo ništa o tome, nije bilo takvih slučajeva", odgovorio je svedok.

Na pitanje da li je čuo da je nekim pripadnicima OVK sudjeno na Kosovu zbog zločina nad pritvorenicima u Bobu i Ivaji, Kurtaj je odgovorio negativno.

Kazao je da ga "nisu interesovala nameštena suđenja Unmika".

Kurtaj je tvrdio i da "nije znao" da je njegovu brigadu 1999. posetila delegacija GŠ OVK, koju je predvodio tadašnji "načelnik političkog odeljenja" Tači.

Pri tom odgovoru, svedok je ostao i pošto ga je tužilac podsetio da je u svojoj knjizi objavio Tačijevu sliku iz te posete.

"Neman saznanja da je delegacija GŠ OVK ikada obišla 162. brigadu", kazao je Kurtaj.

Danas započeto unakrsno ispitivanje Kurtaja, sutra će nastaviiti Tačijev branilac Luka Mišetić.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika - Albanaca, Srba i Roma - od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U šest tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Kransići optuženi su za zločine protiv čovečnosti, a u četiri tačke za ratne zločine.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa Azemom Suljom, Ljahom Brahimajom, Fatmirom Ljimajem, Sujelmanom Seljimijem, Rustemom Mustafom, Šukrijem Bujom, Ljatifom Gašijem i Sabitom Gecijem.

Od hapšenja u jesen 2020. svi optuženi su u sudskom pritvoru u Hagu, a pred sudijom su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.