Oficir Kfora: U pritvoru OVK u Prizrenu u junu 1999, jedan mrtav i 15 povređenih civila

Ditrih Jenč
Izvor: Youtube/Screenshot

Nemački oficir Kfora Ditrih Jenč posvedočio je danas, pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, da su njegovi vojnici, u junu 1999. godine, u pritvoru OVK u Prizrenu pronašli jednog ubijenog starca i 15 teško prebijenih Albanaca, koje su oslobodili.

Jenč je to izjavio kao svedok optužbe na suđenju tadašnjim članovima Glavnog štaba OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Tadašnji major Jenč komandovao je nemačkom jedinicom Kfora koja je 18. juna 1999. sprovela raciju na pritvor OVK u zgradi bivšeg MUP u Prizrenu.

Cilj je bio da se Kfor uspostavi kao "jedina vojna sila u gradu", objasnio je svedok.

Pripadnici OVK su, po Jenču, prvo odbili da izađu, posle čega su nemački vojnici upali u zgradu i razoružali ih.

Jenč je u sudnici potvrdio da je u jednoj prostoriji pronadjeno beživotno telo starijeg čoveka "vezanog lisicama za stolicu".  

Iz zgrade, vojnici majora Jenča su, po njegovim rečima, oslobodili oko 15 pritvorenika, od kojih su neki bili krvavi i sa vidljivim povredama.

Pritvorenici su bili Albanci koje je OVK označila kao "kolaborante", "izdajnike" i "špijune". Svedok je na pritvorenicima primetio "krvave otekline","krvavi zavoj na glavi", a jedan je bio "uboden nožem u nogu".

"Više ljudi je bilo povređeno i ja sam video te povrede", kazao je u sudnici Jenč, pošto su mu tužioci pokazali fotografije i video snimke sa lica mesta.

Posle racije, Jenč je, ispred zgrade MUP, razgovarao sa oficirom OVK koji mu se na francuskom predstavio kao "komanant za područje Paštrika".

Tog svedok je prepoznao na slikama i video na zapisima načinjenim posle akcije. Iako je rekao da ne zna njegovo ime, raspravno veće i strane u postupku složile su se da je taj oficir OVK bio Saljit Halitjaha.

Halitjaha je bio svedok na suđenju Tačiju i potvrdio je ključnu ulogu Glavnog štaba OVK tokom rata na Kosovu.

"Pokazao sam mu mrtvo telo i oslobođene taoce, a on je rekao 'katastrofa'", izjavio je Jenč.

Po svedoku, Halitjaha i još jedan starešina OVK, koji je u zgradi MUP bio "nekooperativan", učestvovali su, zatim, u pregovorima sa višim komandantima Kfora koji su se odvijali u komandi brigade OVK u bivšoj zgradi Progresa u Prizrenu.

"Pukovnik Kfora naredio je da oni (pripadnici OVK iz zgrade MUP prim.aut.) budu oslobođeni. Ja sam mislio da su oni odgovorni za kriminalne akte nad preminulim i taocima i to sam želeo da dokumentujem. Zato sam ih fotografisao  pri ulasku na pregovore", rekao je Jenč.

Svedok je precizirao da su neke  oslobođene pritvorenike, kao i druge "izbeglice", vojnici Kfora smestili u jednu od četiri zgrade koje im je "srpski episkop" poverio "na čuvanje".

Devetorica pritvorenika su prepoznala dvojicu starešina OVK - Hopija i Kruezijua - koji su ih u zgradi MUP tukli, a prema izveštaju nemačkog Kfora te starešine bile su umešane i u otmice na ulicama Prizrena.

"Sećam se jedne scene u kojoj je sveštenik bio primoran da uđe u crni automobili golf, koji naše vozilo nije bilo dovoljno moćno da prati", ispričao je svedok.

U nastavku procesa, Jenča unakrsno ispituju branioci četvorice optuženih.

Prema optužnici, u zgradi bivšeg MUP-a u Prizrenu bio je jedan od više od 40 pritvora u kojima su pripadnici OVK počinili ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

U optužnici je identifikovano 75 žrtava - 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za  zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala "protivnicima".

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi izjavili su da nisu krivi. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na Kosovu u novembru 2020.