Šalja ostaje u pritvoru, odbijen zahtev odbrane da se ta mera zameni kućnim pritvorom

Pjeter Šalja
Izvor: Reporteri

Specijalzovani sud u Hagu doneo je odluku da se bivšem lideru OVK Pjetru Šalji, koji se tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, produži pritvor i nakon zahteva odbrane da se ta mera zameni merom kućnog pritvora u rezidenciji u Belgiji, preneo je Kljan Kosova.

Kancelarija Specijalizovanog tužioca uputila zahtev Specijalizovanom veću da se Šalji produži pritvor zbog rizika od bekstva.

Tužilaštvo upozorava da bi optuženi "mogao lako da putuje i živi unutar šengenske teritorije radeći na gradilištima ili obavljajući druge vrste fizičkih poslova".

Odbrana Pjetra Šalje je zatražila od Veća da se mera pritvora zameni kućnim pritvorom.

"Odbrana s poštovanjem traži od Veća da prekine produženi pritvor optuženog i naredi njegovo privremeno puštanje na slobodu ili stavljanje u kućni pritvor u rezidenciji u Belgiji, pod uslovima koje smatra odgovarajućim", navodi se u podnesku odbrane.

Šalju su 16. marta 2021. uhapsile belgijske vlasti, a prebačen je u Hag 15. aprila te godine na osnovu  zahteva za saradnju pri sprovođenju naloga za hapšenje i naloga za transfer koji su izdala Specijalizovana veća Kosova.

U potvrđenoj optužnici, Šalja se tereti za individualnu krivičnu odgovornost u različitim oblicima za ratne zločine kao što su proizvoljno zatvaranje, okrutno postupanje, mučenje i protivpravno ubistvo, počinjene u kontekstu oružanog sukoba na Kosovu.

Tereti se za zločine počinjene između 17. maja i 5. juna 1999. godine nad licima koja su bila zatočena u fabrici metala u Kukešu (Albanija), koju je navodno koristila OVK.