Sud o produženju pritvora Bahtijariju: Na Kosovu vlada raširena klima zastrašivanja svedoka

Specijalni sud.jpg
Izvor: Reporteri

Specijalizovana veća Kosova u Hagu produžila su za još dva meseca pritvor bivšem pripadniku OVK Ismetu Bahtijariju, optuženom za ometanje pravosudnog postupka i to zbog mogućnosti bekstva i velike šanse da može opet počiniti neko krivično delo.

Bahtjari (60) je, zajedno sa Sabitom Januzijem, uhapšen 5. oktobra prošle na Kosovu, a sutradan su obojica prebačeni u sudski pritvor u Hagu.

Optužnica, u tri tačke, tereti Januzija, Bahtjarija i trećeg bivšeg pripadnika OVK Hadžija Šalju za krivična dela "zastrašivanja" svedoka i "pokušaja ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti upućivanjem ozbiljnih pretnji, kako pojedinačno tako i učestvovanjem u zajedničkom delovanju grupe".

Bahtijari je 9. oktobra 2023. godine, kada je prvi put izveden pred sudiju, izjavio da nije kriv, a Januzi je to učinio nekoliko dana kasnije.

U odluci o produženju pritvora Bahtijariju, objavljenoj na internet stranici suda, sudija za prethodni postupak Nikola Giju utvrdio je da postoji rizik da bi Bahtijari, ukoliko bi bio pušten, mogao da pobegne, da opstruiše rada suda ili da ponovo počini krivično delo.

Tu odluku, sudija je doneo uzimajući u obzir da na Kosovu vlada "raširena klima zastrašivanja i uznemiravanja svedoka i potencijalnih svedoka pred Specijalizovanim većima".

Sud je taj zaključak do sada isticao u brojnim dokumentima i svim presudama koje je doneo.

Sudija Giju ocenio je da je Bahtijari od hapšenja imao uvid u dokaze tužilaštva, zbog čega bi on van pritvora mogao da pobegne "posredstvom snažnih veza sa uticajnim osobama iz vodjstva bivše OVK" u zemlje "van domašaja" haškog suda.

Bahtijari nadalje, po nalazu sudije, "ima i motiv i sredstva da pribavi i zloupotrebi informacije o svedocima kako bi opstruisao i ometao rad Specijalizovanih veća".

Optuženi je, zajedno sa Januzijem i Šaljom, to već učinio "podvrgavajući pritisku svedoka 1 (čiji je identitet zaštićen) kako bi ga odvratio od učešća u postupku pred sudom", naglasio je sudija Giju, utvrdjujući da postoji rizik da bi Bahtijari na slobodi ponovo počinio isto krivično delo.

Po pravilima suda, pritvor optuženih se razmatra na svaka dva meseca.

Sudija nije razmatrao produženje pritvora saoptuženom Sabitu Januziju zato što apelaciono veće suda još nije donelo odluku o Januzijevoj žalbi na prvu odluku o odredjivanju pritvora.

Prema optužnici, Januzi i Bahtjari su po nalogu Šalje, "uticajne osobe iz vodjstva bivše OVK", od 5. do 12. aprila 2023., upotrebljavajući pretnje, pokušali da jednog svedoka ubede da povuče svoj iskaz ili da ne svedoči na sudjenju nekadašnjim liderima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Kransićiju.

Po Šaljinom naredjenju, Januzi i Bahtijari su "imali pojedinačne sastanke sa svedokom 1 kako bi tog svedoka naveli, upotrebljavajući i pretnje, da povuče svoje svedočenje ili da se uzdrži od svedočenja u službenom postupku pred Specijalizovanim većima Kosova".

Po optužnici, "takvo postupanje pokazuje da su Januzi, Bahtjari i Šalja imali nameru da zastraše svedoka 1 i da ometaju službena lica, uključujući tužioce i istražitelje tužilaštva u vršenju službene dužnosti".

Bahtjari i Januzi delovali su po Šaljinom nalogu i sa njim koordinisali postupanje.

Šalja je, po nalogu suda u Hagu, uhapšen na Kosovu 11. decembra prošle godine, a četiri dana kasnije izjavio je da nije kriv po tačkama optužnice.

Tužilaštvo u Hagu je, povodom ovog slučaja, podvuklo da "ometanje pravde smatra krajnje ozbiljnim delom" i da će "nastaviti istrage i krivično gonjenje svakoga ko je umešan u to, uključujući i one koji zastrašuju ili ometaju svedoke ili pružaju finansijsku ili drugu vrstu podrške takvim krivičnim delima".

Glavni tužilac Kimberli Vest, naznačila je da je zaštita svedoka i dalje prioritet u radu tužilaštva.

"Omogućavanje građjanima Kosova da mogu bez uznemiravanja govoriti istinu o onome što im se desilo je od velike važnosti ne samo za sposobnost ove institucije da sprovede pravdu nego i za vladavinu prava na Kosovu", istakla je Vest.

Tužiteljka je potcrtala da će tužilaštvo "i dalje raditi sve što je u njegovoj moći da zaštiti žrtve i svedoke, te privede na odgovornost one koji krše kosovske zakone za svoje sopstvene privatne interese."

Zbog sumnje da je ometao sud, prošlog novembra je na Kosovu uhapšen i bivši gradonačelnik Mališeva Isni Kilaj. Kilaj (60) je prebačen u pritvor suda u Hagu zato što je 2. novembra, pri pretresu, u njegovom stanu na Kosovu pronadjen "poverljivi materijal povezan sa svedocima". Za posedovanje tog materijala, po tužiocima, Kilaj nije bio ovlašćen, a sumnja se da je nameravao da ga iskoristi za ometanje suda.

Zbog krivičnog dela ometanja suda i zastrašivanja svedoka, ranije su na po četiri godine i tri meseca zatvora bili pravosnažno osudjeni lideri veterana OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj.

Gucati i Haradinaj pušteni su, odlukom predsednice suda Ekaterine Trendafilove, na prevremenu slobodu pošto su izdržali dve trećine te kazne.