Svedok: U leto 1998. OVK mi je u Orahovcu otela članove porodice i ubila oca i brata

Svedok na suđenju Hašimu Tačiju
Izvor: Kosovo Online

Srpski svedok izjavio je danas na suđenju Hašimu Tačiju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu da mu je OVK, u leto 1998, u Orahovcu otela članove porodice i ubila oca i brata.

Lider nekadašnje OVK Hašim Tači, optužen je za ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. Zajedno sa Tačijem, optuženi su i tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Identitet današnjeg svedoka zaštićen je pseudonimom 0498, ali on iskaz u sudnici daje bez drugih zaštitnih mera.

Svedočeći na osnovu onoga što mu je ispričala majka, koja je preminula 2007., svedok je rekao da mu je OVK, 17. jula 1998. kod Orahovca, otela oca, majku, brata, snaju i tek rodjenog bratića dok su se privatnim automobilom vraćali iz Vrnjačke Banje.

Oca i brata svedoka, vojnici OVK su odveli ka Mališevu i više nikada nisu viđeni živi.

Svedokovu majku, snaju i bratića, OVK je osam dana držala u policijskoj stanici u tom gradu.

"Majka je rekla da je čula jauke iz podruma policijske stanice", izjavio je svedok.

 

Prema optužnici, u policijskoj stanici u Mališevu bio je jedan od desetina pritvora u kojima je OVK nezakonito držala, mučila i zlostavljala sve koje je smatrala protivnicima.

 

Zajedno sa drugim ženama i decom, ali i muškarcima "pognutih glava", svedokova majka i snaha s bebom, posle osam dana, bile su prebačene autobusom na drugu lokaciju.

Posle ukupno dve nedelje u rukama OVK, puštene su na slobodu, kazao je svedok.

Potvrdu da mu je OVK ubila oca i brata, svedok je dobio tek 2007. godine kada su pronadjeni njihovi posmrtni ostaci.

"Naša DNK je 2007. pronadjena na posmrtnim ostacima...Kad su nam javili, majka se razbolela i za mesec dana je umrla...U martu mesecu je preminula, a ja sam u junu preuzeo tela", ispričao je svedok 0498.

U leto 1998., svedok je nestanak brata i oca prijavio misiji Oebs, Lekarima bez granica, policiji Srbije i drugim institucijama, ali bez rezultata.

"Učestovao sam u potrazi i Maršu mira od Orahovca do Dragobilja, gde smo tražili svoje u oktobru ili novembru 1998, kada je OVK tamo pustila dvojicu novinara. Mislili smo da su tamo i naši kidnapovani. Bilo je oko 4.000 ljudi", opisao je svedok.

O nestanku oca i brata, svedok je, kako je rekao, "svakodnevno" razgovarao sa majkom "koja je tugovala i tražila muža i sina".

Majka "od 1998. do 2007. nikada nije promenila priču, govorila je samo ono što joj se desilo".

"Svi su nam pričali da su živi, da prinudno rade u nekom logoru, u rudniku, ali to nije bilo tačno", kazao je svedok.

U nastavku suđenja, svedoka 0498 unakrsno ispituju branioci optuženih.

Današnji svedok je 46. od početka suđenja, 3. aprila prošle godine, a tužioci su planirali da tokom procesa izvedu ukupno 300 svedoka. Taj dokazni postupak moraju, po odluci sudija, da završe do aprila 2025.

Za današnje zasedanje, ranije je bio najavljen nastavak svedočenja bivšeg pripadnika OVK Hajruša Kurtaja, ali je raspored svedoka promenjen bez objašnjenja.

Optužnica u 10 tačala tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).