Abas: Palestinsko rukovodstvo će preispitati odnos sa Vašingtonom

Savet bezbednosti UN
Izvor: Kosovo Online

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da će palestinske vlasti "preispitati svoj odnos" sa Vašingtonom, posle američkog veta u četvrtak na članstvo Palestine u UN.

„Palestinsko rukovodstvo će razmotriti bilateralne odnose sa SAD kako bi osiguralo očuvanje interesa našeg naroda i naših prava“, rekao je Abas, u intervjuu palestinskoj novinskoj agenciji Vafa, prenosi N1.

SAD su u četvrtak, tokom glasanja u Savetu bezbednosti UN, stavile veto na rezoluciju o punopravnom članstvu Palestine u UN.

Nacrt rezolucije koji je predstavio Alžir i koji „preporučuje Generalnoj skupštini da država Palestina bude primljena u članstvo UN“, dobio je 12 glasova za, jedan protiv i dva uzdržana.

SAD koje nisu oklevale da upotrebe svoje pravo na veto, posebno da bi zaštitile Izrael, ne kriju da su protiv te inicijative Palestinaca koji od 2012. u svetskoj organizaciji imaju niži status „zemlje nečlanice posmatrača“.

Američki veto je „probudio bes među Palestincima i ljudima u regionu, potencijalno gurajući region ka većoj nestabilnosti, haosu i terorizmu“, upozorio je predsednik Abas.

Palestinske vlasti će stoga „razviti novu strategiju“ kako bi potvrdile svoj izbor „na nezavisan način i sledile palestinski projekat, a ne američku viziju“, dodao je Abas.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji istako je da su napori da se palestinska država primi u Ujedinjene nacije potez koji bi ispravio istorijsku nepravdu, prenele su Novosti.