Admiral Natoa upozorio na mobilizaciju i rat sa Rusijom: Spremamo se za sukob

Nato vojska
Izvor: Istraga

Civili se moraju pripremiti za sveobuhvatni rat sa Rusijom u narednih 20 godina, upozorio je danas predsedavajući Vojnog komiteta Natoa, admiral Rob Bauer dodajući da je na vladama da uspostave sisteme za upravljanje tim procesom, prenosi britanski list Telegraf. 

"Moramo da shvatimo da mir nije garantovan. I zato se mi (Nato) spremamo za sukob sa Rusijom. Ali diskusija je mnogo šira. Vojno-industrijska baza i ljudi moraju da shvate da tu igraju ulogu", rekao je Bauer i upozorio da stvari neće biti "sjajne" u narednih 20 godina.

Oko 90.000 vojnika Nato sledeće nedelje će započeti najveću vojnu vežbu bloka od Hladnog rata, navode svetske novinske agencije. Nato vežba "Steadfast Defender 2024" se više nego udvostručila u broju učesnika otkada je najavljena prošle godine i posebno je osmišljena da pripremi alijansu za rusku invaziju. Međutim, visoki zvaničnici Natoa sve više su zabrinuti što vlade i privatni proizvođači oružja zaostaju u pripremama na unutrašnjem planu, ocenjuje Telegraf.

Zalihe oružja i municije Alijanse su iscrpljene zbog sukoba u Ukrajini i biće potrebne godine da se popune trenutnom stopom proizvodnje.

U međuvremenu, Rusija je utrostručila svoje vojne rashode na 40 odsto ukupnog nacionalnog budžeta, dok je drastično ubrzala proizvodne linije. Zapadna pomoć Ukrajini je opala zbog sve većeg otpora javnosti u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji.

EU nije uspela da ispuni svoje obećanje da će poslati milion artiljerijskih granata od 155 mm u Kijev do sledećeg meseca, što je doprinelo smanjenju stope paljbe ukrajinske artiljerije.

Predsednik SAD Džozef Bajden takođe nije uspeo da ubedi republikanske lidere da podrže dalje pakete potrošnje za Ukrajinu, jer oni tvrde da bi novac trebalo da se potroši na domaće prioritete, kao što je pogranična bezbednost.
S druge strane, britanski ministar odbrane Dejvid Kameron poručio je da ne želi da saveznici podstiču Ukrajinu na pregovore s Rusijom i da je najbolji način da se rat okonča potpuna podrška Zapada Kijevu.

Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Kameron je čak uporedio pozive na pregovore sa ustupcima tadašnjeg britanskog premijera Nevila Čemberlejna Adolfu Hitleru uoči Drugog svetskog rata.