Bivši šef česke diplomatije Karl Švarcenberg preminuo u 85. godini

Karl Švarcenberg.jpg
Izvor: NSPM

Bivši češki ministar spoljnih poslova i počasni predsednik desničarsko liberalne stranke TOP 09 Karl Švarcenberg preminuo je u 85. godini, a vest je objavio njegov partijski kolega Miroslav Kalousek na društvenoj mreži "X".

Švarcenberg poslednjih dana bio je hospitalizovan u jednoj bečkoj bolnici

„Karel Švarcenberg je umro. Bilo je jasno da se približava. Ipak, ovo je udarac. On je bio jedan od najvažnijih i najvoljenijih ljudi u mom životu. Neka počiva u miru. Češka treba da mu bude večno zahvalna za sve "što je nesebično učinio za zemlju", napisao je Kalousek, koji je svojevremeno sa Švarcenbergom osnovao TOP 09.

Portal Echo24.cz je, pozivajući se na izvor iz Švarcenbergove porodice, objavio da je političar dva dana bio u kritičnom stanju i u veštačkoj komi.

„Umro je okružen porodicom“, takođe se navodi na sajtu.

Švarcenberg je bio šef predsedničke kancelarije Vaclava Havela nakon revolucije 1989.

Kasnije je bio senator i ministar inostranih poslova, a sa Kalousekom je 2009. osnovao TOP 09 čiji je bio lider do 2015. Godine, a potom i počasni predsednik.

Kandidovao se 2013. godine za funkciju predsednika Češke, ali je u drugom krugu izbora poražen od Miloša Zemana.

Švarcenberg je 2008. godine, kao šef diplomatije, samo dva dana nakon odluke Prištine o proglašenju nezavisnosti Kosova, zatražio da Češka prizna Kosovo.

Iako je postojalo snažno protivljenje dela političke scene, posebno tadašnjeg predsednika Vaclava Klausa, odlučio je da prizna nezavisnost Kosova.

Švarcenberg se zalagao i za proširenje EU na Zapadni Balkan i upozoravao da taj region predstavlja „tempiranu bombu“, ako ne bude primljen u Uniju.

„Balkan se neće smiriti sve dok ne učinimo konačno da granice postanu neznačajne. To je moguće samo u EU », jedna je od njegovih brojnih izjava u korist proširenja EU na Zapadni Balkan.

Upitan da li to znači da najpre treba da se prime zemlje Zapadnog Balkana, pre Ukrajine, Švarcenberg je odgovorio da su za Češku Moldavija i Ukrajina tek u drugom planu.