Italija napušta inicijativu Pojas i put

Meloni
Izvor: Kosovo Online

Italija je zvanično obavestila Kinu da napušta inicijativu Pojas i put, prenosi RTV.

Premijerka Italije Đorđa Meloni odlučila je da se povuče iz ugovora potpisanog 2019. godine, koji je napravljen po uzoru na Put svile, reklavši da ugovor nije doneo značajne dobitke Italiji, izvestio je Rojters, a preneo Tanjug.

Italija je 2019. postala jedina veća zapadna nacija koja se pridružila programu, uveravajući tada Vašington da to neće omogućiti Kini da preuzme kontrolu nad osetljivim tehologijama i vitalnim strukturama Zapada.

Sporazum ističe u martu naredne godine i automatski bi se obnovio, osim ako Rim ne predstavi povlačenje pismenim putem najmanje tri meseca pre isteka, što su zvaničnici u Pekingu potvrdili, dodavši da su primili zvanično saopštenje Italije.

"Imamo nameru da održimo odlične odnose sa Kinom, iako više nismo deo inicijative. Druge zemlje G7 imaju bliže odnose sa Kinom, uprkos tome što nikada nisu bile deo projekta", izjavio je državni zvaničnik.

Italija naredne godine preuzima predsedavanje G7, što će državi omogućiti da nastavi ključne bilateralne odnose s Pekingom.