Izrael traži od Međunarodnog suda pravde da odbaci zahtev Južne Afrike o njegovom povlačenju iz Gaze

Izrael
Izvor: Printskrin/videoplus

Izrael je danas pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) branio svoju ofanzivu u Rafi, ističući da deluje u samoodbrani protiv boraca Hamasa i tražeći od sudija da odbiju zahtev Južne Afrike da naredi njegovo povlačenje iz Pojasa Gaze.

Zvaničnik izraelskog Ministarstva pravde Gilad Noam ocenio je slučaj Južne Afrike, koja optužuje Izrael za kršenje Konvencije o genocidu, "potpuno odvojenim od činjenica i okolnosti", prenosi Rojters.

Uoči izlaganja Izraela, nekoliko desetina proizraelskih demonstranata okupilo se ispred suda, pokazujući fotografije talaca koje su 7. oktobra izradili Hamasovi borci i zahtevajući njihovo oslobađanje.

Južnoafrička Republika pozvala je juče MSP da naredi Izraelu da prekine vojnu operaciju u Pojasu Gaze i da odmah povuče svoje trupe sa te teritorije.

Advokat Južnoafričke Republike u MSP Blin Ni Graleg izjavila je da u Gazi na svakih 10 minuta jedno dete bude ubijeno ili ranjeno, prenela je Al Džazira.

"Dokazi koji su pred sudom ukazuju na to da su razmere pokolja u Gazi mnogo veće od onih u Ukrajini i Rusiji", rekla je Graleg.

Više od 35.300 Palestinaca je ubijeno u izraelskim sedmomesečnim napadima na Pojas Gaze, saopštili su juče palestinski zdravstveni zvaničnici.

Rat Izraela i Hamasa je počeo kada je palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi i otevši 253 osobe.