Lauterbah: Nemačko zdravstvo mora biti spremno i za vojne sukobe

Nemačka
Izvor: Zeri

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah kaže da nemačko zdravstvo mora biti bolje pripremljeno za sve izazove pa i za vojne sukobe, i ističe da njegova zemlja ima i vojne bolnice, kao i da se gradi i najveća vojna bolnica SAD van teritorije te zemlje, prenosi Dojče vele.

Lauterbah je na pitanje novinara da li su takve izjave širenje panike rekao da zemlja mora biti spremna na sve vidove katastrofa.

"Bilo bi glupo da ako se ne pripremamo za vojni sukobi onda opušteno mislimo da zbog toga do njega neće doći", rekao je Lauterbah. 

Ukazao je da se nemački zdravstveni sistem "osim za pandemije, mora bolje pripremiti i za velike katastrofe i eventualne vojne sukobe". 

"Sedeti skrštenih ruku nije opcija. Nama je i u zdravstvu potrebna prekretnica pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da bi Nemačka u slučaju napada na neku od zemalja Nsto postala čvorište za zbrinjavanje povređenih i iz drugih zemalja", rekao je Lauterbah.

On je rekao da su planovi za prestrukturiranje nemačkog zdravstvenog sistema počeli odmah nakon dolaska sadašnje koalicije na vlast, ali da su ti planovi dobili na težini i aktuelnosti nakon "razbojničkog napada Rusije na Ukrajinu".

U tu svrhu je već pojačana koordinacija između ministarstva odbrane i zdravstva, rekao je ministar i najavio određene zakonske promene do leta.

"U kriznoj situaciji svaki lekar, svaka bolnica svaki lokalna zdravstvena ustanova mora znati šta treba da radi. Potrebne su nam jasne podele obaveza, na primer, kako bi mogli bolje da rasporedimo povređene po bolnicama", rekao je Lauterbah.

Pored civilnih bolnica, Nemačka ima najveću specijalizovanu Centralnu bolnicu Bundesvera u Koblencu. Zadatak ustanove, osnovane 1957. je pružanje medicinske pomoći vojnicima nemačkih oružanih snaga koji su povređeni ili ranjeni tokom inostranih misija.

Raspolaže sa 506 kreveta, od kojih je 125 rezervisano za civilne pacijente, a zapošljava 1.450 radnika, 260 lekara i farmaceuta. Svake godine u toj bolnici zbrinuto je oko 20.000 pacijenata i obavi se 220.000 ambulantnih tretmana, od kojih su oko 65 odsto civilni pacijenti.

Gradi se najveća bolnica SAD van teritorije te države

A u Vajlerbahu u okrugu Kajzerslauterntrenutno se gradi nova vojna bolnica SAD - za više od milijardu evra. Od toga Nemačka snosi troškove u visini od 151 milion evra. To će biti najveća bolnica SAD van teritorije te države.