Na političkoj sceni Nemačke nova stranka - Savez Sara Vagenkneht

Žaklin Nastić i Sara Vagenkneht
Izvor: Fejsbuk Žaklin Nastić

Politička scena Nemačke, u turbulentno vreme po vladu, dobila je novu stranku - Savez Sara Vagenkneht, čiji je član i poslanica u Bundestagu Žaklin Nastić.

Stranka se zove "Savez Sara Vagenkneht - razum i pravda" (BSV), a osnivanju je prethodila višemesečna priprema, tokom koje je, uz pomoć donacija, prikupljen i startni kapital u visini od 1,4 miliona evra.

Vagenkneht, koja je ranije bila članica partije "Di Linke", pozicionirala se kao politička ličnost koja, kako je rekla, želi da okupi sve nezadovoljne.

O tome najbolje svedoče njene reči na konferenciji za medije - "mi koji smo dole protiv onih gore".

Vagenkneht je ocenila da je aktuelna "semafor koalicija" - najgora vlada u istoriji Nemačke.

Kritikovala je i opozicione stranke, rekavši da one pretežno podržavaju kurs vlade.

Istovremeno kritikovala je i svoju bivšu partiju, "Linke", navodeći da predstavlja samo "urbanu sredinu" i bori se samo za interese "bizarnih manjina", umesto za "normalne građane".

Stranku će voditi Vagenkneht i ranija šefica poslaničkog kluba "Linke" Amira Mohamed Ali.

Nastić, koja se nalazi među osnivačima partije, je ocenila da se radi o istorijskom danu, kojim je postavljen kamen temeljac za politiku ekonomskog razuma, socijalne pravde, mira i slobode.

Stranka namerava da izađe na izbore po prvi put u junu, kada se održavaju izbori za Evropski parlament, a nosilac liste biće Fabio de Masi, koji je ranije bio član Evropskog parlamenta, i Tomas Gajzel, nekadašnji gradonačelnik Dizeldorfa.

Do idućih parlamentarnih izbora u Nemačkoj stranka namerava da izradi detaljno partijski program u saradnji sa ekspertima, dodala je Vagenkneht.

Na jesen stranka planira da učestvuje na pokrajinskim izborima u Tiringiji, Saksoniji i Brandenburgu.

Partija ima 44 osnivača, a do skupštine, koja je zakazana za 27. januar broj treba da poraste na više stotina.

Prema istraživanju javnog mnjenja instituta "Insa", 12 odsto Nemaca je kazalo da bi moglo da zamisli da svoj glas da partiji Sare Vagenkneht.

Međutim, istraživanje je sprovedeno pre osnivanja partije i predstavljanja stranačkog programa.

Analitičari ocenjuju da bi stranka Sare Vagenkneht mogla da privuče razočarane glasače levice "Linke", ali i dosadašnje birače "Alternative za Nemačku" (AfD), ali do izvesne mere - i Hrišćansko demokratske unije (CDU).