Netanijahu: Tri preduslova za mir u Gazi, uništenje Hamasa prvi

Benjamin Natanjahu
Izvor: vesti.rs

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu u autorskom tekstu za Volstrit džurnar ocenio je da prekid sukoba i mir u Pojasu Gaze jedino moguć ukoliko dođe do uništenja Hamasa, demilitarizacije Gaze i deradikalizacije palestinskog društva.

Netanijahu je istakao da SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka "i mnoge druge zemlje podržavaju nameru Izraela da uništi terorističku grupu".

"Da bi se postigao taj cilj, njene vojne sposobnosti moraju da budu demontirane i njena politička vlast nad Gazom mora da se okonča", naveo je Netanijahu i dodao da je uništenje

Hamasa "jedini proporcionalni odgovor" kako bi se sprečilo ponavljanje zločina koji su počinjeni 7. oktobra.

"To će zahtevati uspostavljanje privremene bezbednosne zone u Gazi i inspekcijskog mehanizma na granici između Gaze i Egipta koji bi zadovolji potrebe Izraela i sprečio krijumčarenje oružja".

On je izrazio sumnju da će palestinske vlasti demilitarizovati Gazu zato što, kako je naveo “trenutno finansiraju i veličaju terorizam i obrazuju palestinsku decu da teže uništenju Izraela".

Zbog toga, kako tvrdi, palestinsko društvo mora da se "transformiše tako da ljudi podržavaju borbu protiv terorizma, a ne da ga finansiraju", istakao je Netanijahu.

On je naveo da su “uspešne deradikalizacije” usledile u Nemačkoj i Japanu nakon poraza u Drugom svetskom ratu.

"Obe nacije su danas veliki saveznici SAD i promovišu mir, stabilnost i prosperitet u Evropi i Aziji", naveo je izraelski premijer i zaključio da tek kada “Hamas bude uništen, Gaza demilitarizovana i kada palestinsko društvo bude započelo proces deradikalizacije, Gaza ponovo može da bude izgrađena, a izgledi za širi mir na Bliskom istoku postaće stvarnost".