RSE: Rusi mogu da glasaju u Tirani i Skoplju, na Kosovu postoji mogućnost onlajn glasanja

Ambasada Rusije u Beogradu
Izvor: Sputnjik

Ambasada Rusije u Albaniji potvrdila je da će u njenom sedištu u Tirani biti otvoren birački centar za predstojeće predsedničke izbore u Rusiji, koji su zakazani za 17. mart, dok će na Kosovu građani koji imaju pravo glasa moći da se izjasne putem onlajn platforme, piše Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi u odgovoru upućenom RSE, građani Rusije sa pravom glasa moći će da glasaju na dan izbora. Ruska ambasada je saopštila da će blaggovremeno objaviti u koje vreme će se otvoriti biračko mesto u zgradi.

Takođe, ruska ambasada u Skoplju potvrdila je da će ruski državljani u Severnoj Makedoniji moći da glasaju u ambasadi.

Međutim, RSE nije uspeo da dobije informaciju o mogućnosti da građani Rusije glasaju u Crnoj Gori, gde, prema ozveštaju policije od jula 2023. godine, oko 25.000 Rusa ima boravišnu dozvolu.

Od država Zapadnog Balkana, tri su na ruskoj listi "neprijateljskih zemalja", na kojoj se trenutno nalazi 49 država. Među njima su Albanija, Severna Makedonija i Crna Gora.

Spisak "neprijateljskih država" je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije napravilo u aprilu 2021. godine, otprilike dva meseca nakon početka rata sa Ukrajinom, na koji je Zapad odgovorio sankcijama Moskvi.

Rusija ne priznaje nezavisnost Kosova. Međutim, u ovoj zemlji ima Kancelariju za vezu.

Za sada iz Moskve nema potvrde ni demantija da će glasanje za ruske predsedničke izbore biti moguće u ambasadama bilo koje od "neprijateljskih država", uključujući 27 zemalja članica Evropske unije.

O glasanju na Kosovu, Srbiji i Bosni

Ruska kancelarija na Kosovu je u telefonskom razgovoru za Radio Slobodna Evropa saopštila da će ruski građani koji rade na Kosovu moći da glasaju putem interneta.

Iz ove Kancelarije su takođe rekli da je reč o "veoma malom" broju birača, ali nisu precizirali druge detalje o mogućnosti da glasaju putem interneta.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH naveli su da će se nadležni predstavnici Rusije obratili ovoj zemlji sa zahtevom za održavanje izbora, odnosno za mogućnost glasanja u Ambasadi Rusije u BiH.

Međutim, u ruskom zahtevu, prema istom izvoru, Savet ministara, koji donosi konačnu odluku, još nije odobrio ruski zahtev zbog nekih "pravnih nedostataka".

Međutim, izvor RSE nije naveo koji su to nedostaci.

Ambasada Rusije u Sarajevu nije odgovorila na pitanje u vezi sa mogućnošću glasanja ruskih državljana u Bosni i Hercegovini.

Međutim, što se Srbije tiče, trenutno nema informacija da li će ruski državljani moći da glasaju. Na zahtev za komentar o ovom pitanju nije odgovorila ni ruska ambasada u Beogradu, niti nadležne institucije Srbije.

Nakon početka rata u Ukrajini, veliki broj ruskih državljana otišao je u Srbiju. Poslednji podaci o Rusima koji su ostali u Srbiji objavljeni su pre osam meseci. Potom je u MUP Srbije saopštio da u Srbiji boravi skoro 30.000 Rusa koji imaju privremeni boravak.

Kakva je izborna procedura u Rusiji?

Prema odluci Centralne izborne komisije Rusije, konačan spisak birača biće završen 45 dana pre glasanja, koje pada 29. i 30. decembra. Moguća je mogućnost korekcije liste u posebnim slučajevima, ali se ta poboljšanja mogu izvršiti najkasnije pet dana pre održavanja izbora.

Po daljoj proceduri, Centralna izborna komisija završava proceduru pribavljanja potpisa podrške predsedničkim kandidaturama. Očekuje se da će lista kandidata biti objavljena prvih dana februara.

Održavanje ruskih predsedničkih izbora najavljeno je 7. decembra 2023. Dan kasnije je objavljeno da će se aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin kandidovati kao nezavisni kandidat.