Tužna istina o "zaštiti" srpskih svetinja na Kosovu, ali o tome Osmani i Kurti ne pišu Unesku

Samodreža
Izvor: Kosovo Online

Priština i dalje čeka odgovor od Uneska na pismo u kome su predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik Skupštine Gljauk Konjufca tražili da se sa liste ugroženih spomenika kulture skinu Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani, Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. 

S druge strane u tom pismu ne spominje više od 150 manastira i crkava koje su dignute u vazduh eksplozivom, zapaljene, opljačkane…Mnoge od njih i do današnjeg dana nisu obnovljene. Toga nema u pismu. 

Jedna od njih je i Samodreža, koja se nalazi na pola sata vožnje od Mitrovice, putem koji vodi ka Prištini. Prema predanju, knez Lazar Hrebeljanović pričestio sa srpskom vojskom pred čuveni boj na Kosovu sa Turcima 1389. godine, a u njoj je, kažu, nakon bitke bio i grob Miloša Obilića. Nažalost, kada putnika namernika danas neki slučaj dovede u Samodrežu, on tamo ne može da vidi ništa od slavne istorije i kulture, osim tužnu razvalinu jednog epskog zdanja koje i dalje prkosi sudbini.

U tom selu nema više Srba, svi su proterani pre 22 godine, a crkvu koriste lokalni Albanci između ostalog i kao javni toalet, tu uvode i stoku…Toga nema u pismu Unesku.

Crkva Svete Trojice nalazi se u Petriču, teritorija opštine Peć. Barem ono što je preostalo od nje. Nakon ulaska NATO na Kosovo, crkva je 1999. godine razorena.

Ono što je preostalo od nje, i dalje smeta lokalnim Albancima, pa je tako 2018. došlo do napada na Srbe koji su hteli da obeleže seosku slavu na ostacima crkve. Tada su trojica Srba povređena. 

Ni toga nema u pismu Unesku, koje je upućeno od strane Vjose Osmani, Aljbina Kurtija i Gljauka Konjufce. 

Mnoge crkve i manastiri koji su razoreni od 1999. godine, pogotovo u pogromu 2004. godine su obnovljene, na žalost mnoge nisu. 

I to je prava i jedina istina o “zaštiti” srpskih svetinja na Kosovu. O tome treba pisati Unesku.    

Cmk
19. Jun 2021.
Ove slikice pokaziju promil onoga kako se odnose prema Srpskim svetinjama i pravoslavnim spomrnicima kulture na KiM!