UN zbog nedoslednosti gube značaj u svetu, Vučić nekima otvorio oči

Aleksandar Vučić, govor na Generalnoj skupštini UN
Izvor: Instagram/buducnostsrbijeav

Poređenje situacije u Ukrajini i različitih pristupa pitanju teritorijalnog integriteta te države i Srbije, kao i ukazivanje na politiku duplih aršina koju vode "veliki“, prema mišljenju diplomata, najznačajnije su poruke koje je sa govornice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sinoć uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nekadašnji ambasador pri Ujedinjenim nacijama Branko Branković kaže za Kosovo onlajn da je srpski predsednik u Njujorku jasno poručio da je Kosovo Srbija i da će ostati Srbija, a da oni koji tako ne misle treba da  preispitaju svoje licemerje i da vide zašto imaju duple aršine.

Iako je, kako kaže, svakako žalosno to što se dešava u Ukrajini, aktuelna situacija Srbiji pomaže i u razgovorima koji se u Njujorku vode sa mnogobrojnim delegacijama na marginama zasedanja.

"Govor predsednika je otkrio stvari koje neke zemlje nisu znale. U državama u Africi ili Aziji vlade se menjaju i nove koje dođu nemaju pojma da su one pre njih priznale Kosovo. Posle ovog govora predsednika i bilateralnih razgovora koje naša delagacija ima u Njujorku, te zemlje će da razmisle o pitanju Kosova. Pogotovo kada se ukaže na to da gotovo niko ne priznaje delove Ukrajine koji su se otcepili, a na drugoj strani se traži priznanje Kosova“, ukazuje Branković.  

Kako slikovito dodaje, sinoć su otvorene oči onima koji licemerno postupaju prema temi Kosova. Predsednik Srbije je, napominje, bio izričit kada je rekao da mora da se poštuje Povelja Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo, poručujući da niko ne treba da ima iluziju da će Srbija da popusti, jer ne traži ništa osim poštovanja Povelje UN.  

"Amerikanci će nesumnjivo kopati da otkriju koje su te zemlje koje bi da ponište odluku o priznavanju Kosova, o čemu je predsednik Vučić govorio ovih dana. Ali, naša delegacija ima izvanredne adute, tako da ne može svaki pritisak SAD na svakog da urodi plodom. Po mom mišljenju, ovo je prekretnica u našim naporima da se stvari sa mrtve tačke okrenu nama u korist. Velike sile poštuju međunarodno pravo kada to njima odgovara, ali sada je jasno ukazano da su sami sebi skočili u usta“, kaže Branković.

Predsednik Srbije, podsetimo, sinoć je u obraćanju na 77. zasedanju Generalne skupštine UN,rekao da se uporno prećutkuje da je prvi put narušen integritet jedne zemlje u Evropi kada je Srbija napadnuta 1999. godine, a da nije izvršila napad na bilo koju drugu suverenu zemlju.

"Tražimo jasan odgovor na pitanje koje već godinama postavljam mojim sagovornicima, liderima mnogih zemalja – u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen, a čemu mnogi od Vas daju međunarodno priznanje i legitmitet?", rekao je Vučić na Ist riveru.

Podsetio je i da je po završetku oružanog sukoba usvojena rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, kojom je potvrđen i garantovan delimični suverenitet i potpuni teritorijalni integritet Srbije, ali da to nije sprečilo mnoge države Zapada da priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova iznova pogaze teritorijalni integritet Srbije.

Dragan Bisenić, novinar i bivši ambasador, takođe kao najveću vrednost govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred UN vidi u širokoj elaboraciji i poređenju situacije u Ukrajini i u Srbiji, odnosno pitanja intervencija na jednoj i na drugoj strani.

"Na Zapadu, pa čak i na drugim mestima, za skoro 25 godina od kako je bombardovana Srbija izbegava se javni govor o tome. Sada se raspravlja o sukobima u Ukrajini, a zapravo svi presedani koji su napravljeni, napravljeni su ili u bivšoj Jugoslaviji ili kada je reč o Kosovu“, istakao je Bisenić na tv Pink.

On je ocenio, međutim, da je veliki problem sa Ujedinjenim nacijama nedosledan pristup elementarnim pitanjima međunarodnih odnosa i politike, kao što su tradicionalne stvari poput suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nemešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja.

"Sve to UN nisu u stanju da obezbede, a ako se to primenjuje onda to primenjuju velike sile prema malim. Ujedinjene nacije se sada ocrtavaju i pokazuju kao simbol tog takozvanog unipolarnog svetskog poretka. U tom smislu i na ovom 77. zasedanju čuli su se razni predlozi, ali oni idu ka tome da se poništi i minimizira uloga Rusije ili Kine“, ocenio je Bisenić.

Kako je naveo, UN se danas nalaze u velikoj opasnosti da izgube i svoj značaj i ulogu i mesto u svetu, i da završe bez ikakve snage. Smatra i da Srbija ima nemoguću poziciju - da mora da sarađuje i da se "smeška“ sa onima koji ne priznaju njenu teritorijanu celovitost, dok je na drugoj strani čitav niz zemalja koje prizanju Srbiju onakvu kakva ona jeste.

"To je velika dihotomija u međunarodnom položaju Srbije“, naveo je Bisenić.