Eljezi: Angažovano 104 mobilna tima kako bi zaraženi mogli da glasaju

Valjmir Eljezi
Izvor: Koha ditore

Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi izjavio je da će CIK dobiti spiskove sa imenima osoba koje su pozitivne na koronavirus i u samoizolaciji od Nacionalnog instituta za javno zdravlje, a kojima je mobilni timovi pomoći da ostvare svoje biračko pravo, prenosi Koha.

"Na dan izbora angažovano je 104 mobilna tima, od četiri osobe, odnosno 416 ljudi, u 38 kosovskih opština koji će ići na adrese birača zaraženih kovidom -19  kako bi ostvarili pravo na glasanje. To nije lak proces, jer odlaze na mesta gde ima zaraženih, ali će biti propisano zaštićeni u skladu sa merama. Ustavna je obaveza CIK-a da pruži priliku ovim građanima da ostvare svoje biračko pravo“, rekao je Eljezi za emisiji „Sot“ na KTV.

Govoreći o ukupnom broju glasača Eljezi je objasnio razlog zašto se taj broj poklapa sa popisom stanovništva koji je izvršen 2011. godine.

"Na spisku je 1.794.862 birača, odnosno 143.000 birača manje nego 2019. godine, razlog zašto ih je manje je taj što su birački spiskovi očišćeni. Oko 122.421 je ispisano jer poseduju samo UNMIK identifikaciona dokumenta. Na dan izbora, glasanje se može izvršiti samo sa četiri identifikaciona dokumenta koja su izdale institucije Republike Kosovo. Što se tiče spiska birača iz inostranstva, ima oko 102.000 verifikovanih glasača koji su izrazili interesovanje za glasanje putem pošte. Rok za prijem glasova putem pošte je do 12. februara“, rekao je Eljezi.

Dodao je da je do juče stiglo oko 15.000 koverata sa glasačkim listićima, ali da nije izvesno da li se u svakoj nalazi glasački listić ili je prazan koverat.

"To će biti poznato nakon njihove verifikacije“, dodao je Eljezi.