Koronavirusom zaraženo 25 trudnica, dve u kritičnom stanju

kovid korona
Izvor: Tanjug / AP, Petr David Josek

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Jakup Ismajlji apelovao je na trudnice da se vakcinišu. Broj trudnica zaraženih koronavirusom se povećao, a dve trudnice su u kritičnom stanju, prenosi Reporteri.

Ismajlji je u izjavi za Telegrafi rekao da 25 trudnica leži na odeljenju za kovid-19 u Ginekološkoj klinici, od kojih je deset na kiseoniku, a dve su u ozbiljnijem stanju.

"Više puta smo apelovali da se trudnicama preporučuje vakcinacija, s obzirom da su komplikacije mnogo veće od ove bolesti. Sve trudnice osim držanja distance i drugih mera treba da se vakcinišu jer je to jedina preventiva u širenju ove bolesti. Zbog toga preporučujem da se sve trudnice vakcinišu", rekao je Ismailji.

Inače, prošle nedelje se značajno povećao broj trudnica zaraženih koronavirusom koje se leče na Ginekološko-akušerskoj klinici u Univerzitetskom Kliničkom centru, a nijedna od njih nije vakcinisana protiv virusa.

"Deset trudnica je na terapiji kiseonikom, a dve u kritičnom stanju. U konsultaciji smo sa pulmologom, anesteziologom, infektologom, tako da su one pod stalnim nadzorom profesionalaca", rekao je Ismailji i dodao da nijedna od trudnica koje su zaražene kovidom-19, a koje leže u ovoj klinici, nije primila nijednu dozu vakcine protiv kovida.