Petković: Povećano interesovanje mladih za vakcinaciju

vakcine
Izvor: Kosovapress

Koordinator za vakcinaciju za centralno Kosovo Vladimir Petković kaže da je broj mladih koji su zainteresovani za vakcinaciju u poslednjih mesec dana „znatno veći u odnosu na početak imunizacije“, prenosi Radio KiM.

„Možemo se pohvaliti činjenicom da su mladi na teritoriji Kosova i Metohije zainteresovani za vakcinaciju. Poslednjih mesec dana je i povećan broj prijava za vakcinu upravo mlađe populacije. Nadam se da će se taj trend nastaviti, da ćemo vrlo brzo imati povećan broj vakcinisanih kako stare, tako i mlađe populacije“, kazao je Petković.

Kordinatorka za imunizaciju za Kosovo, doktorka opšte prakse u Domu zdravlja Zvečan Branislava Parlić kaže da epidemiloška situacija u poslednjih nedelju dana stagnira i da nema drastičnog povećanja broja zaraženih.

„Prema poslednjim podacima, kada smo vršili ažuriranje, krajem septembra, bilo je 28.000 vakcinisanih prvom dozom, 27.600 drugom dozom, a oko 3.500 naših građana trećom dozom. U poslednjih nekoliko nedelja, imamo povećano intresovanje mladih za vakcinaciju. Šta je uzrok, to ne znamo, da li naš apel ili povećana smrtnost“, rekla je ona.

Radio KIM prenosi da mladi kao neke od razloga zašto se ne vakcinišu navode da vakcina utiče na plodnost, da ne osećaju potrebu da se vakcinišu i da mladi lako podnose virus. 

Načelnik Odeljenja opšte medicine u Domu zdravlja Gračanica dr Siniša Rašić upozorio je da mladi zanemaruju simptome koronavirusa i da je to razlog teške kliničke slike na prvim pregledima.  

Dr Rašić je poručio da mladi treba da poštuju epidemiološke mere i da se vakcinišu.

„Kada je u pitanju vakcinacija, zvaničan stav je da bi i mlađi ljudi trebalo da se vakcinišu. Moja poruka njima je da se pri pojavi prvih kliničkih znakova i simptoma bolesti jave lekaru u kovid ambulanti”, rekao je Rašić. 

Objasnio je da je to važno da bi se, pre svega, kliničkim pregledom i laboratorijskim pretragama utvrdilo da li infekcija postoji I kako bi se na vreme primenila odgovarajuća terapija i sprečile neke eventualne komplikacije. 

U Dijagnostičkom centru u Gračanici, procenat vakcinisanih do 25 godina na ovom punktu od početka imunizacije iznosi 20 odsto.