Sogojeva: Bez posla zbog antikovid mera ostalo 25.000 ljudi, ugašeno oko 7.000 preduzeća

Grand hotel
Izvor: Gazeta ekspres

Predsedavajući ugostiteljsko-turističke komore Hisen Sogojeva rekao je da je žalosno da političke stranke održavaju mitinge tokom predizborne kampanje, iako je Vlada to zabranila, piše Koha.

Prema njegovim rečima, oni su ponudili rešenje po kojem bi hoteli mogli da nastave da rade, ali vlada taj predlog nije uzela u obzir.

On je rekao da je taj sektor najviše pogođen pandemijom.

Prema njegovim rečima, približno 25.000 radnika ostalo je bez posla.

“Sa ovim merama, ako se nastavi sa njihovim sprovođenjem, od 13.000 preduzeća koja su do sada funkcionisala funkcionisaće samo 5.000-6.000“, rekao je on.

Sogojeva je rekao da je zbog rigoroznih mera šteta veoma velika. Prema njegovim rečima, od marta do sada ta grana privrede beleži gubitka od 60 do 80 odsto.

On je dodao da je tim preduzećima trebalo dozvoliti da posluju.

Prema njegovim rečima, odlučeno je da u hotelima gosti posle 19 časova moraju ostati u sobama.

“U isto vreme 2019. godine bilo je više od 100.000 turista, i to samo stranih, dok danas imamo 7.000-8.000. Ugostitelji i hotelijeri su ozbiljno ugroženi i zahtevamo da dođe do popuštanja mera“, rekao je on.

Afrim Mucići iz hotelske komore rekao je da su tokom 2020. godine digli glas protiv dvostrukog standarda koji je nametnula vlada.

Prema njegovim rečima, 30.000 radnika ostalo je bez posla i komora je u njihovo ime i ime vlasnika zatvorenih firmi podigla glas.

Rekao je da su glavni krivci za širenje virusa sami političari.

“Ako je političarima dozvoljeno da održavaju skupove u političkoj kampanji, zašto je logično zabraniti svadbe i zabave? Upravo je politika ta koja zaražava stanovništvo, jer na skupovima ima ljudi koji ne poštuju mere“, rekao je on.

Mucići je dodao da je nepravedno osuđivati građane, a stranke ne.

“Javno pozivam institucije da nam daju odgovor na pitanje o zabrani okupljanja, jer svakodnevno viđamo političke skupove“, rekao je on.