Lažni socijaldemokrata uvodi šerijat na KiM

Milan Vukelić
Izvor: Print Screen

Nedavna odluka premijera PIS u Prištini A. Kurtija da se na KiM i zvanično dozvoli noŠenje marama kao verskog elementa devojkama starijim od 16. godina, dokazuje činjenicu da su Albanci daleko od verski indiferentnog naroda, čiji je jedini cilj ostvarivanje nacionalnog ideala, kako je gotovo sva naša literatura koja se bavila albanskim pitanjem od Drugog svetskog rata tvrdila.

Jedini izuzetak bio je profesor Miroljub Jevtić s beogradskog Fakulteta političkih nauka, koji je više od 30 godina isticao da je suština albanskog pokreta islam, a ne maksizam-lenjizam.

Posebnu važnost pridajemo tome da je A. Kurti na pomenutu odluku došao nakon peticije, dakle građanske inicijative, koju je veliki broj kosovskih albanaca potpisao na društvenim mrežama, što oslikava pravo stanje na terenu i pokazuje koliki je stepen njihove privrženosti islamskoj veri.Podsetimo se i istraživanja iz 2016. godine, sprovedenog od strane prištinskog instituta za političke studije, po kojem je čak 32 odsto kosovskih Albanaca sebe predstavilo prvo kao muslimane, pa tek onda kao Albance, dok je tri odsto sebe deklarisalo samo kao muslimane.

Dakle, više od trećine ispitanih, po ovoj analizi, svoju religijsku pripadnost stavilo je ispred etničke. To je ista baza ljudi koja je podržala i pomenuto uvođenje marama i koja bi, ako se za to stvore uslovi, glasala i za uvođenje šerijata umesto tzv. kosovskog ustava. Odličnu analizu dao je albanski analitičar M. Baze koji je naveo da ako tzv. Kosovo bude tretirano kao tipična islamska zemlja, onda će nacionalni identitet Albanaca biti narušen. ono što je Baze zaboravio da napomene, ali to mu se ne može zameriti, jer je islam u Albaniji znatno umereniji nego na tzv. Kosovu, jeste da je, prema islamskoj veri, svaki prenaglašen nacionalizam, koji se ističe ispred pripadnosti vere, strogo zabranjen i smatra se grehom.

Dakle, kosovski Albanci koji sebe predstavljaju kao muslimane, izričito su protiv nezavisnosti tzv. Kosova, kao projekta tzv. velike Albanije.

A. Kurti voli sebe da predstavlja kao socijaldemokratu, baš kao i svoju političku partiju Samoopredeljenje, što je zaista paradoksalno, s obzirom na njegove političke poteze. Ovo je prvi put da Kurti pokazuje svoje "simpatije" prema islamskoj veri i donosi odluke koje idu u korist islamskim fundamentalistima. Setimo se samo izjave jednog od istaknutih lidera Samoopredeljenja iz 2017. godine, koji je čak bio i kandidat za gradonačelnika Orahovca. On je povodom sukoba u Jerusalimu osudio Jevreje nazivajući ih "kukavicama koje će pre ili kasnije nestati sa lica zemlje".

Pojedini kosovski lideri, bar formalno, osudili su ovu antisemitsku izjavu, ali među njima nije bio A. Kurti. Decembra 2020. godine član Samoopredeljenja postao je istaknuti islamski teolog, samim tim i vrhunski poznavalac šerijatskog prava, M. Bajrami, koji se nikada ne bi pridružio ovoj političkoj partiji da ne vidi interes za islamsku veru i da Kurtija ne smatra za čoveka koji će, kada za to dođe vreme, podržati ostvarenje islamskih ciljeva.

Svoje pravo lice A. Kurti je pokazao i pre nekoliko godina, kada se u tzv. kosovskom parlamentu raspravljalo upravo o uvođenju veronauke i obrazovnog nošenja marama. Tadašnja poslanica Samoopredeljenja A. Lama usprotivila se takvom predlogu i izazvala gnev islamista praćen pretnjama i uvredama, ali ni A. Kurti ni bilo ko iz njegove partije nije uradio ništa da je zaštiti. Nedavno su albanski mediji preneli vest da je A. Kurti u vrlo prijateljskim odnosima sa O. Atalijem, jednim od lidera turske džihadističke organizacije poznate pod skraćenicom IHH, čiji su pripadnici bili deo flote, uz poznati brod "Mavi Marvara" koja je 2010. godine prokušala da se probije prema pojasu Gaze.

Da zaključimo, odlukom da se zvanično odobri pokrivanje bevojaka starijih od 16 godina na KiM A. Kurti može dobiti dosta. Bez sumnje, on će prikupiti glasove islamskih vernika, ali i ojačati već postojeću podršku bogatih islamskih centara, koji tzv. Kosovo vide kao bratsku zemlju i most za prodor svog uticaja u Evropu. Postavlja se pitanje, šta je sledeće što možemo očekivati od "socijaldemokrate" A. Kurtija. Odsecanje ruke za krađu, kamenovanje preljubnika ili uvođenje džihada kao suštinu spoljne politike tzv. Kosova?

Piše: Doktorand Fakulteta političkih nauka u Beogradu i politikolog religija Milan Vukelić