SAD nastavljaju da podržavaju Srbiju i gledaju na nju kao ključnog partnera u regionu

Vladimir Marinković
Izvor: Privatna arhiva

U poslednja dva meseca predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić imao je niz sastanka na najvišem nivou sa predstavnicima američke administracije, uticajni senatorima i ljudima iz Stejt departmenta.

Kao što to maestralno radi već osam godina i ovoga puta je uspeo da sačuva poziciji Srbije i obezbedi mogućnosti za našu zemlju i naš narod kada čitav svet pati zbog sukoba koji se dešava u Ukrajini koji predstavlja geopolitički “game changer” ovog veka.

Tokom moje posete SAD posetio sam državu Ohajo i čini se da su predstavnici ove države i više nego spremni i voljni za realizaciju saradnje u oblasti ekonomije, odbrane, obrazovanja i novoj tehnologija i inovacija. Moram da napomenem da Srbija ima i sreće sto je u programu saradnje sa ovom državom koja je bogata i beleži ogroman privredni rast, pa je tako glavni grad Ohaja Kolimbus udvostručio broj stanovnika u poslednjih 20 godina upravo zbog dinamičnog ekonomskog razvoja i investicija. 

Sve relevantni politički činioci sa kojima sam se susreo izrazili su spremnost da se saradnja sa Srbijom intenzivira ali i pokazali dobru volju i razumevanje za geopolitičku poziciju Srbije u ovom teškom trenutku za ceo svet.

Tek posle ove posete lično sam se uverio u prijateljstvo i želji za implementacijama strateškog partnerstva dve zemlje. U tom smisli imao sam sastanke sa timom guvernera Ohaja Majka De Vejna, republikanskim senatorom Džordžom Langom, predsednikom Privredne komore Ohaja Steve Stiversom, glavnokomandujući Nacionalne garde Ohaja general-majorom Harisom.

Ključni utisak je da SAD nastavljaju da podržavaju Srbiju i gledaju na nju i posebno predsednika Vučića kao ključnog partnera u regionu.

Da to nije stvar kurtoazije prema gostu govori i činjenica da u kancelariji generala Harisa stoji i srpska zastava i fotografija sa predsednikom Vučićem, a da u guvererovom kabinetu u sobi koja nosi ime po našem Džordžu Vojinoviću stoji fotografija guvernera i naše premijerke Ane Brnabić.

General i bivši predsedavajući srpskog kokusa Steve Stivers najavljuje dolazak visoke privredne delegacije iz Ohaja u Srbiju,.

Puno je šansi samo ako pogledate saradnju sa ovom državom, da ne govorim o celoj SAD, siguran sam da ćemo ovak model sa Ohajom primeniti  i sa drugima i ovo je primer kako je predsednik Vučić posvećenim radom uspeo da za samo nekoliko godina u Americi stvori puno prijatelja Srbije koji su spremni da konkretno pomognu, ulazi i da nas politički podrže. 

Piše: Vladimir Marinković, narodni poslanik