U EU postoji doza frustracije zbog nedostatka rezultata u dijalogu

Augustin Paljokaj
Izvor: Koha ditore

Zvaničnici EU rekli su da ovoga puta na sastancima u Briselu očekuju važne dogovore. Diplomatski izvori kažu da su već gotova dva sporazuma, tačnije dogovor o primeni energetskog sporazuma, postignut 2013. i potvrđen 2015. i sporazum o nestalim.

Slučajno ili ne, upravo u nedelji kada se održava Samit Evropske unije u Briselu, kao i zajednički sastanak lidera bloka i Zapadnog Balkana, dešavaju se novi susreti u okviru dijaloga Kosova i Srbije.

Evropska unija takve sastanke uvek naziva "u okviru dijaloga", jer ne može da ih nazove "sastancima strana", pošto je veoma retko u poslednje dve godine bilo direktnih susreta delegacija Kosova i Srbije.

Većina sastanaka svodila se na odvojene sastanke svake strane sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Do sada je bilo vrlo malo ili nimalo rezultata u dijalogu, osim "dogovora" o privremenom rešenju za registarske tablice, prekrivanju državnih oznaka za automobile koji prelaze iz jedne države u drugu samolepljivim papirom, konkretan dogovor nije postignut godinama.

Stranke su međusobno razmenjivale optužbe za neuspeh u dijalogu, dok su predstavnici EU uglavnom ćutali.

Ali čak i u EU sada postoji doza frustracije zbog nedostatka rezultata u dijalogu. Zato su se pojačali pozivi da se što pre postigne konkretan napredak.

Ove nedelje, 21. juna, glavni pregovarači Kosova i Srbije, prvi potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bisljimi i šef delegacije Srbije Petar Petković boraviće u Briselu na "sastancima u okviru dijaloga".

Ovoga puta zvaničnici EU su rekli i da "očekuju važne dogovore na ovim sastancima".

Diplomatski izvori kažu da su već gotova dva sporazuma, tačnije dogovor o primeni energetskog sporazuma, postignut 2013. i potvrđen 2015. i sporazum o nestalima.

Oba ova sporazuma postoje već neko vreme, ali je ostalo samo nekoliko detalja da se razjasne.

U energetskom sporazumu prepreka je bila sertifikacija Elektrosevera, koji bi bio zadužen za distribuciju električne energije na severu Kosova, dok Srbija nije bila toliko zainteresovana za postizanje sporazuma, jer će posle toga Srbi na severu plaćati struju.

Postojale su ideje da se, u slučaju dogovora na nivou glavnih pregovarača, dogovori finaliziraju na sastanku na visokom nivou premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ako se ne uzme u obzir njihov neformalni sastanak u Berlinu, gde je bio prisutan i specijalni izaslanik Lajčak, više od godinu dana nije bilo susreta Kurtija i Vučića u "okviru dijaloga".

Piše: Avgustin Paljokaj, dopisnik Kohe iz Brisela