Zajednica srpskih opština ne može da se formira bez političkog konsenzusa

Afrim Kasoli
Izvor: Ekonomia Online

Razlog zbog kojeg je premijer Kurti pozvao opozicione stranke na sastanak, uveren sam, nema veze sa "istorijskim" sporazumom o slobodi kretanja, koji, prema njegovim rečima, konačno proizvodi međudržavni reciprocitet.

Mislim da ovaj poziv više ima veze sa stavom međunarodne zajednice, pre svega SAD, za nove kompromise koji se traže od Kosova za konačni sporazum sa Srbijom.

Kakav stav treba zauzeti u vezi sa ovim temama? A kako je sve jasnije, tema Zajednice opština sa srpskom većinom je Gordijev čvor ovog procesa.

Dakle, opozicione stranke moraju da odu na ovaj sastanak i brane pred premijerom i građanima Kosova taj sporazum koji je bio u njegovom državnom interesu kada su ga potpisali.

Ili ako ne odete, imajte političku hrabrost i otvoreno se izjasnite koliko ste protiv ovog entiteta. Da na kraju podržavate i poništenje ovog sporazuma koji ste svojevremeno sami potpisali. I oni su u stanju da snose sve međunarodne političke posledice koje mogu proizaći iz ovog čina po državu Kosovo.

Ali deklaracija da se zalažu za konačan sporazum sa Srbijom, čija je suština međusobno priznanje, pa nemaju šta da se susreću do tog dana, a sa druge strane prebacivanje vrućeg krompira vezano za ovu temu, je nepoštena igra i cinična politička reakcija. Ovakav stav u suštini stvara konfuziju i ne ide u prilog interesima Kosova. Jer to samo produžava ovaj začarani krug u kojem smo već neko vreme, a kriv je i premijer Kurti.

Ali sada smo tu gde jesmo. Moramo dati epilog ovom pitanju. Politička scena mora jasno da definiše kakav stav želi da zauzme u vezi sa ovim pitanjem. Uostalom, sporazum za osnivanje ove zajednice potpisali su oni koji su danas u opoziciji. A ovaj entitet se ne može uspostaviti bez političkog konsenzusa.

Opozicija možda neće ni postati deo ovog procesa. Da upotrebim argumente iz prošlosti kako je premijer, kada je bio u opoziciji, sprečio dijalog za normalizaciju odnosa sa Srbijom. Ili računajući da će, ostavljajući premijera na miru da uspostavi ovaj entitet, iskoristiti priliku da sutra iskoriste ovu stvar za političku dobit. Ali, ovakvim stavom ona neće ništa dobiti. Kurti može biti svrgnut sa vlasti.

I da vratimo na one koji su danas u opoziciji. Ali ova tema će se vratiti na pregovarački sto. Jer od ove međunarodne obaveze nema bežanja. Postoji samo kašnjenje. A ako sadašnji premijer danas ne može da savlada ovaj teret, još manje će to moći oni koji su trenutno u opoziciji. Na kraju, ako Hašim Tači nije uspeo da završi ovu temu dok je bio na vlasti, kako će to moći njegovi politički naslednici? Jer ova tema neće proći bez nacionalnog konsenzusa. I ako ne izgradimo taj konsenzus, nastavićemo da se vrtimo u ovom zatvorenom krugu, dok Srbija uvek dobija veliku međunarodnu podršku.

Ponavljam, opozicija ima pravo da odbije ovaj konsenzus. Čak i promeni položaj. Da se ​​izjasni da je bila greška prihvatiti takav sporazum u to vreme. Da nije pravilno analizirala posledice koje mogu proizaći iz tog sporazuma. A sada je protiv nje. Ne podržava osnivanje Asocijacije. I suprotstaviće se ovom entitetu svim sredstvima. Ali ne na ovaj način.

S jedne strane se kaže da se zalažemo za konačan sporazum sa Srbijom, čija je suština uzajamno priznanje, a sa druge strane za odbacivanje opredeljenja šta bi trebalo da se radi sa Zajednicom. Jer u sadašnjim međunarodnim okolnostima, sa ovim dvojakim stavom, znači biti protiv ovog sporazuma i odlučnog zahteva SAD, kako doći do toga.

Piše: Afrim Kasoli, poslanik Pokreta Samoopredeljenje