Kiho: Tači nije bio obučeni vojnik, bio je poput diplomate

Gregori Kiho
Izvor: Reporteri

Advokat Hašima Tačija Gregori Kiho je u preliminarnom dosijeu odbrane opisao njegovo učešće u OVK rečima da Tači nije bio obučen vojnik i da nije imao efektivnu kontrolu nad trupama, prenosi Ljajmi. 

Vrednost bivšeg lidera OVK i bivšeg predsednika Kosova, rekao je Kiho, proizilazi iz njegovih komunikacijskih veština.

"Gospodin Tači nije bio obučen vojnik i nije imao efektivnu kontrolu nad trupama. Vrednost Tačija je bila u sposobnosti da komunicira i sa domaćom i međunarodnom štampom. Kao takav, njegovo ratište je u suštini bilo van Kosova, u ulozi više nalik diplomati nego vojniku", naveo je Kiho u podnesku.

Kiho je opisao neke incidente koji su, kako je naveo, izazvali masovnu mobilizaciju Albanaca kroz proteste i masovno pridruživanje OVK, koja tada nije ni imala oružje.

Specijalni sud danas je objavio preliminarni dosije odbrane bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija u kome je, između ostalog, opisano nekoliko situacija koje, prema odbrani, dokazuju da OVK nije imala organizovanu strukturu ili neku posebnu grupu na čelu koja je donosila sve odluke, kontrolisala politiku prema pojedincima ili druga pitanja.