Mustafa: Ne osećam se krivim po optužbama Gestapoa

Saljih Mustafa.jpg
Izvor: Koha ditore

Čitanjem optužnice Specijalizovanog veća Kosova sa sedištem u Hagu danas je počelo suđenje nekadašnjem komadantu OVK Saljihu Mustafi, koji se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

U toku suđenja, Mustafa je Specijalizovana veća nazvao Gestapoom. 

"Ne osećam se krivim za bilo kakve optužbe koje je pokrenula kancelarija Gestapoa", rekao je Mustafa.

Ovo je prvo suđenje nekom od optuženih pripadnika OVK u Hagu. 

Prema rečima tužioca, Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv zatočenika na imanju u Zlašu. 

U postupku protiv Mustafe tužilaštvo će prema rečima Smita, pozvati nekoliko žrtava optuženog, koji su svi bili Albanci s Kosova, čiji je jedini zločin bio što nisu za OVK.

"U drugim predmetima izvešćemo žrtve koje su bili i nelojalni Albanci, Srbi Romi i drugi" rekao je glavni tužilac Džek Smit.

Ukazao je i da je razlog što se sud nalazi u Hagu je atmosfera zastrašivanja svedoka na Kosovu koja i dalje traje. 

Mustafa se tereti u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo i odgovoran je za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest osoba od kojih je jedno ubijeno. Prema rečima tužioca, Mustafa se priključio OVK 1997. godine, i bio je zapovednik jedinice zvane BIA, koja je prikupljala obaveštajne podatke, vršila diverzije i izviđanja.

"Dokazi će pokazati da je BIA bila zadužena za zatvor na imanju u selu Zlaš", naglasio je Smit ukazujući da je jastreb bio simbol ove jedinice, a jastreb je na albanskom šifra za prepoznavanje.

Na suđenju su prikazni slajdovi sa fotografijama na kojima se vidi Mustafa i drugi pripadnici OVK u ratnim unmiformama.

Tužilac za uvodnu reč ima tri sata, a nakon njega će govoriti predstavnik žrtava sat vremena. U nastavku suđenja počeće saslušanja svedoka optužbe.

Tužilac Džek Smit izjavio je i da je ovo "sud Kosova i sud žrtava koje su čekale 20 godina na pravdu". Izlažući uvodnu reč na suđenju Mustafi, Smit je rekao da nikada ne može da istekne rok za odgovornost za ratne zločine. On je istakao da se pred tim sudom ne sudi narodu Kosova, kako se to predstavlja u tamošnjoj javnosti, već se postupci odnose na konkretne osobe koje imaju ime i prezime, koji su delovali potpuno zanemarujući prava i lično dostojanstvo sunarodnika, mučeći ih, zlostavljajući i ubijajući.

"Određene vođe OVK koristili su svoja ovlašćenja da sprovode brutalne radnje i činili su žrtve od svojih sugrađana s Kosova", naveo je Smit ukazujući da je, sa druge strane, narod Kosova odlučio da osnuje ovu istituciju, što je dokaz njihove posvećenosti vladavini prava. Osvrućući se na prava žrtava, Smit je naveo da će iako traumatično, njihovo svedočenje pred ovim sudom za njih biti i katarzično.
 

Srbin
17. Septembar 2021.
Gestapo. Hahaha. Pa vi ste uvek bili saradnici gestapo-a