Odbijen zahtev tužioca za zaštitu dva člana njegovog tima

Hag-Justicija 2
Izvor: Kosovo Online

Sudsko veće koje će suditi predsedniku i potpredsedniku Udruženja vetereana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju zbog optužbi za zastrašivanje svedoka, odbilo je zahtev tužilaštva da dodeli posebne mere zaštite za dva člana njegovog tima u okviru ovog postupka, prenosi Tanjug.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu zatražilo je krajem avgusta od suda da šefu istražog odeljenja i šefu tima za zaštitu svedoka dodeli pseudonime i druge zaštitne mere radi zaštite njihovog identiteta, tvrdeći da bi u suprotnom mogla da bude ugrožena efikasnost istraga, kao i njihova lična bezbednost, imajući u vidu klimu zastrašivanja svedoka na Kosovu, sa kojima su oni u interakciji.

U odluci sudskog veća koja je danas objavljena navodi se da tužilaštvo nije uspelo da pokaže postojanje verovatnoće od opasnosti ili rizika po njihovu bezbednost, psihičko i fizičko stanje, dostojanstvo i privatnost ili po bezbednost svedoka sa kojima komuniciraju.

Veće navodi da bi tražene mere bile nepotrebno i neproporcionalno uskraćivanje prava okrivljenih na pravo na javno suđenje.

Tužilaštvo je tvrdilo da su ove zatražene zaštitne mere u skladu sa pravima optuženih, dok se odbrana tome protivila.

Gucati i Haradinaj su optuženi za nepostovanje suda, ometanje postupaka i rada tužilaštva obelodanjivanjem identiteta svedoka u procesima koji se vode tom sudu.

Ja
07. Septembar 2021.
To je dobro!!