Pet Albanaca se prijavilo za status žrtve Saljiha Mustafe

Saljih Mustafa
Izvor: Specijalni sud u Hagu prt scr

Pet osoba albanske nacionalnosti tvrdi da su žrtve nekadašnjeg komandanta tzv. OVK Saljiha Mustafe i traži da im se i formalno dodeli status žrtvi u procesu koji se protiv njega vodi zbog ratnog zločina u logoru u selu Zlaš na Kosovu u aprilu 1999. godine, prenosi Tanjug.

Prve četiri osobe koje su prošle godine aplicirale za ovaj status odbijene su krajem februara, jer događaji koje su opisale u svojim zahtevima ne obuhvataju mesto i vreme za koje se Mustafa tereti optužnicom.

U novom, drugom po redu izveštaju Službe za podršku žrtvama Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, koji je danas objavljen, ta Služba je preporučila sudiji da prihvati zahteve novih pet osoba, albanske nacionalnosti i dodeli im status žrtve u procesu protiv Mustafe.

Takođe preporučuje sudiji da im dodeli mere za zaštitu identiteta i bezbednosti.

U izveštaju se navodi da podnosilac zahteva pod pseudonimom 06/05 tvrdi da je pretrpeo fizičke i mentalne povrede, dok je podnosilac 05/05 naveo da je preživeo mentalnu povredu.

Podnosioci zahteva 07/05, 08/05 i 09/05 su Albanci, koji, kako se navodi, tvrde da su direktne žrtve nezakonitog pritvaranja, okrutnog postupanja i mučenja u pritvorskom objektu u Zlašu u relevantnom periodu iz optužnice.

Svi oni tvrde da su pretrpeli mentalnu povredu, a 08/05 i 09/05 i fizičku.

Niko od ovih pet osoba nije podnelo dokumentaciju o šteti ili povredama, navodi Služba i ukazuje da su svi aplikanti za status žrtve albanske nacionalnosti, da govore albanski jezik i žive na Kosovu. Svi takođe tvrde da su navodni zločini prema njima izvršeni na istom mestu - u Zlašu.

Služba je zatražila od sudije da svima odobri zaštitne mere putem redakcije imena uz pseudonime koje su već dobili, a kako se informacija o njihovom identitetu ne bi delile sa spoljnim svetom.

Pored toga Služba od sudije traži da im odobri i anonimnost u odnosu na Mustafu i njegovog branioca, tako da ni oni u ovoj fazi postupka ne znaju o kojim je osobama reč.

Ističe da su ove zaštitne mere i neophodne i srazmerne objektivnom opravdanom i povećanom riziku za podnosioce zahteva za status žrtve i njihove porodice koje žive na Kosovu.

Prema pravilima suda, da bi dobile status žrtava osobe čiji se identiteti vode pod pseudonimima, moraju da za to dobiju potvrdu sudije za prethodni postupak ili sudskog veća, na preporuku Službe za zaštitu svedoka Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Žrtve, prema pravilima ovog suda, nisu dužne da svedoče u procesu ukoliko to ne žele.

Inače, u postupku protiv Mustafe, Specijalizovano tužilaštvo je najavilo da će iskaz dati 16 svedoka - petorica svedoka na čijim je izjavama utemeljena optužnica i još 11 svedoka, koji će prema najavama tužioca imati “podržavajuću ulogu”.

Mustafa je uhapšen 24. septembra i izručen Hagu gde se nalazi u pritvoru i čeka suđenje po optužnici koja ga tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

On je negirao krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova i najavio da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Suđenje  Saljihu Mustafi bi trebalo da počne na leto.