Saslušan poslednji svedok odbrane Nasima Haradinaja

Nasim Haradinaj
Izvor: Telegrafi.com

Na suđenju predsedniku i potpredsedniku Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu završeno je višednevno ispitivanje četvrtog svedoka kojeg je predložila Haradinajeva odbrana, veštaka Roberta Rida, bivšeg šefa operacija nekadašnjeg Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, prenosi Tanjug.

Rid je bio poslednji svedok odbrane Haradinaja, a proces se nastavlja u ponedeljak, 31. januara kada će biti održana statusna konferencija, najavljeno je iz suda.

Obojica optuženih su se na početku suđenja 7. oktobra prošle godine izjasila da nisu krivi za ometanje rada tog suda i zastrašivanje svedoka.

Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred Specijalizovnaim većima Kosova, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici. Precizira se da su od kraja aprila do septembra 2020. godine Gucati i Haradinaj davali javne izjave u kojima su optuživali svedoke koji sarađuju sa tužilaštvom, da su lažovi, kolaboracionisti i izdajnici.

Ovi postupci pokazuju njihovu nameru i motive da omalovaže i opstruišu postupke pred Sprecijalizovanim većima Kosova, ocenjuje tužilaštvo.

Optuženi su za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka. Podaci koje su objavili su zaštićeni kao tajni u skladu Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglaslaa kosovska skupština.