Specijalni sud omogućio bivšim čelnicima OVK da doček zajedno proslave u pritvoru

Hag - Specijalni sud
Izvor: GazzetaExpress

Čelnici nekadašnje OVK nalaze se u pritvoru Specijalnog suda u Hagu, u Holandiji, a večeras će moći da se okupe i dočekaju Novu godinu, prenosi Gazeta ekspres.

Kako prenosi taj medij, Specijalni sud, koji ih tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, omogućiće bivšim političkim i vojnim liderima OVK da proslave Novu godine, potvrdila je službenica za informisanje te institucije Angela Grijep.

"Iz razloga privatnosti ne možemo da komentarišemo aktivnosti pritvorenika u pritvorskom objektu. Generalno, jedinica za upravljanje pritvorom specijalizovanih komora obezbeđuje zatvorenike u sigurnom i tihom okruženju. Pritvorenici će sigurno dobiti priliku da proslave Novu godinu u skladu sa pravilima i propisima istražnog zatvora", rekla je Grijep.

Dodatni motiv za proslavu biće rođendan bivšeg portparola OVK i bivšeg predsednika Kosova Jakupa Krasnićija, koji 1. januara puni 70 godina, piše Gazeta Eskpres.

Prvih sedam optuženih, od kojih je pet sa potvrđenom optužnicom, još je u pritvoru jer je gotovo svima odbijen zahtev da se brane sa slobode.

Bivši komandant OVK Salih Mustafa je prvi bivši pripadnik OVK koji je uhapšen i prebačen u pritvor Specijalnog suda, 24. septembra. Optužen je za niz krivičnih dela koja su klasifikovana kao ratni zločini i zločini protiv čovečnosti.

Dva dana kasnije, uhapšena su dvojica bivših vođa OVK OVL, predsedavajući Hisni Gucati i zamenik predsednika te organizacije Nasim Haradinaj. Iako protiv njih još nema optužnice, oni se terete za ometanje sprovođenja pravde, zastrašivanje svedoka, osvetu i kršenje tajnosti postupka.

Poslednji koji su uhapšeni i poslati u Hag su četvorica bivših političkih i vojnih lidera OVK, bivši predsednik Hašim Tači, Kadri Veselji i Jakup Krasnići, kao i šef parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje Redžep Selimi.

Dana 4. novembra, bivši portparol OVK Jakup Krasnići uhapšen je i odveden u Specijalni pritvorski centar. Hašim Tači, Kadri Veselji i Redžep Selimi sutradan su vojnim avionom krenuli na isto odredište.

Hapšenja su usledila nakon što je pretpretresni sudija Specijalnog suda potvrdio optužnice protiv četvorice bivših lidera OVK. Oni se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Optužnicom se Tači, Veselji, Krasnići i Selimi terete za niz zločina koji su navodno počinjeni u nekoliko pritvorskih centara tokom 1998-1999. Specijalizovano tužilaštvo ih optužuje da su bili ili su morali biti svesni tih zločina.

Marko
31. Decembar 2020.
Baš lepo. Daće bog da dugo godina slave u tom zatvoru.