Specijalno tužilaštvo traži produženje pritvora Pjetru Šalji 

Pjeter Šalja
Izvor: Reporteri

Specijalno tužilaštvo zatražilo je od suda produženje pritvora Pjetru Šalji, koji se tereti za ratne zločine, prenosi Reporteri.

Prema navodima tužilaštva, produženje pritvora Šalji je neophodno. 

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Specijalizovanih komora Kosova, Specijalno tužilaštvo navodi da je sudija za prethodni postupak ranije utvrdio osnovanu sumnju da u slučaju ukidanja pritvora optuženom postoji opasnost od bekstva, a izneo je razloge za svoje uverenje da će optuženi ometati krivični postupak i da će ponoviti ili pokušati da ponovi krivična dela.

Kako navodi Specijalno tužilaštvo, od donošenja odluke o preispitivanju pritvora nisu se dogodile nikakve okolnosti koje bi mogle promeniti taj stav, a da su rizici za eventualno ukidanje pritvora porasli sa napredovanjem pretpretresne faze postupka. 

Šalju su belgijske vlasti uhapsile 16. marta 2021. i on je prebačen u Hag 15. aprila 2021. godine, na osnovu zahteva za saradnju u sprovođenju naloga Specijalnog suda za hapšenje i premeštaj. 

U potvrđenoj optužnici, Šalja se tereti za individualnu krivičnu odgovornost u različitim oblicima za ratne zločine kao što su proizvoljno pritvaranje, okrutno postupanje, mučenje i protivpravno ubistvo, počinjene u kontekstu oružanog sukoba na Kosovu i u vezi sa tim sukobom.

Zločini za koje je Šalja optužen, kako se navodi, počinjeni su između 17. maja 1999. i 5. juna 1999. godine nad licima koja su bila zatočena u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji, koju je koristila OVK.