Tužilac: Jedina greška Mustafinih žrtava je to što su bili pripadnici DSK

Saljih Mustafa
Izvor: Reporteri

Na prvom sudskom ročištu u predmetu Saljih Mutafa u Hagu, tužilac Cezari Mihalcuk iz Kancelarije specijalnog tužioca rekao je da žrtve Saljih Mustafe nisu predstavljale pretnju OVK i da su bile pripadnici Demokratskog saveza Kosova, prenosi Kosovo pres.

Dodao je da su "sve žrtve Saljih Mustafe bili Albanci sa Kosova".

“Sve ove žrtve su pripadale lokalnom stanovništvu, Albanci sa Kosova i niko od njih nije učestvovao u aktivnim napadima u vreme kada su uhapšeni, pretučeni i ubijeni. Tokom ispitivanja zatvorenici su optuživani da su špijuni, saradnici Srba ili lopovi. Realnost je takva da zapravo niko od tih ljudi nije predstavljao vojnu pretnju OVK, neki su pokušavali da zarade za život prodajući robu na lokalnim pijacama, drugi su bili civili, čija je jedina greška bila što su bili pripadnici DSK, koju je OVK smatrala političkim protivnicima“, rekao je tužilac Mihalcuk.

U uvodnom izlaganju tužilac je takođe rekao da je Saljih Mustafa od početka do kraja sukoba na Kosovu bio komandant jedinice OVK "BIA".

Prema njegovim rečima, objekat u kome su navodno počinjeni zločini, zatvorskim kompleksom u Zalašu, upravljali su pripadnici OVK i grupe koju je vodio Saljih Mustafa.

Kompleks u Zlaši 1999. bio isključivo u vlasništvu jedince Saljiha Mustafe

"Bivši pripadnici 153. brigade OVK stacionirani u Zlašu svedočiće da je 1999. taj kompleks isključivo koristila i zauzimala jedinica ’BIA’ koja je bila pod komandom optuženog, sam optuženi je svedočio da su često su bili u Zlašu u periodu mart - april 1999. Tužilaštvo će izneti dokaze nekih svedoka koji su optužene smestili u zatvorski kompleks u Zlašu u različito vreme u kritičnnom periodu u predmetu“, rekao je tužilac.