FELJTONI Amerikanët, Serbët dhe Shqiptarët në luftën e Ballkanit dhe të Parë Botërore (6)

Esad paša napušta Drač
Burim: sh.wikipedia.org

Shkruan për Kosovo online: Dragan Biseniq, gazetar

“Tërheqja e trupave serbe”

Ushtria e Mbretërisë së Serbisë e pushtoi Durrësin më 29. nëntor 1912 pa asnjë rezistencë. Në të njëjtën ditë që ajo pushtoi qytetin, ajo krijoi Qarkun e Durrësit dhe u emëruan gjithashtu kreu i qarkut, kryetari i qytetit dhe komandanti i garnizonit ushtarak. Edit Durham pohoi se krime të shumta janë kryer gjatë administratës serbe në Shqipëri, veçanërisht gjatë rrethimit të Shkodrës, ndërsa qeveria serbe i ka mohuar të gjitha këto raportime për to.

Nga ana turke kishte akuza se shqiptarët ishin fajtorë për disfatën osmane. Në kujtimet e botuara atëherë të kirurgut, politikanit dhe shkrimtarit turk, Riza Nur, në të cilat fajësohen shqiptarët për disfatën e forcave osmane, thuhet: “Batalionet shqiptare, të mashtruar nga serbët, u larguan nga fronti; Ushtarët shqiptarë dezertuan Janinën; Shqiptarët vranë komandantin osman që mbronte Shkodrën; Shqiptarët, mercenarë grekë, e dorëzuan Selanikun pa luftë dhe pa kushte”. Ky fragment përfundon me fjalinë: “Zinxhiri i ngjarjeve tregon se të gjitha këto aksidente janë shkaktuar nga shqiptarët”.

Me nënshkrimin e Marrëveshjes së Londrës në maj të vitit 1913, me të cilën Serbia mori një zgjerim territorial, duke përfshirë edhe pjesën më të madhe të Vialetit të Kosovës, qeveria serbe pranoi të tërheqë trupat e saj nga zonat që ishin jashtë territoreve të marra me marrëveshje. Kjo mundësoi krijimin paqësor të shtetit të Shqipërisë. Tërheqja përfundimtare e ushtarëve serbë nga Shqipëria erdhi në tetor 1913.

Traktati i Londrës

Pushtimi i pjesëve të vilajeteve ballkanike të Perandorisë Osmane ishte një arsye e drejtpërdrejtë për të thirrur një konferencë ndërkombëtare të ambasadorëve të gjashtë fuqive të mëdha. Rezultati i kësaj konference ishte nënshkrimi i Traktatit të Paqes të Londrës në vitin 1913, i cili u nënshkrua nga gjashtë fuqitë e mëdha, Perandoria Osmane, Serbia, Mali i Zi, Bullgaria dhe Greqia dhe me nënshkrimet e tyre më 31 maj 1913, u larguan nga vendimi. mbi fatin e territorit që sot përbën territorin e Shqipërisë për fuqitë e mëdha. Më 29 korrik 1913, Fuqitë e Mëdha formuan një shtet të ri - Shqipërinë, bazuar në dispozitat e Traktatit të Paqes të Londrës.

Koloneli Aubrey Herbert u bë një avokat i pasionuar i pavarësisë së Shqipërisë, pasi kishte vizituar vendin në vitet 1907, 1911 dhe 1913. Gjatë qëndrimit të tij në Tiranë (1913), ai u miqësua me Esad Pashën.

Kur delegatët shqiptarë arritën në Konferencën e Paqes Ballkanike të Londrës në 1912–1913, ata siguruan ndihmën e Herbertit si këshilltar. Ai ishte shumë aktiv në luftën për kauzën e tyre dhe konsiderohet se ka një ndikim të rëndësishëm në suksesin e Shqipërisë për të fituar pavarësinë përfundimtare bazuar në Traktatin e Londrës (1913). Atij iu ofrua dy herë froni i Shqipërisë. Herën e parë në vitin 1914, pak para shpërthimit të Luftës së Parë Botërore, ai u interesua, por kryeministri Asquith, një mik i familjes, e largoi atë nga kjo. Oferta mbeti jozyrtare dhe Ministria e Jashtme e refuzoi. Kurora shqiptare i përkiste William of Wid.

Herën e dytë kurora u ofrua pas disfatës së ushtrisë italiane kundër shqiptarëve në shtator të vitit 1920. Oferta ishte sërish jozyrtare, megjithëse u bë në emër të qeverisë shqiptare. Herbert diskutoi ofertën me Philip Kerr dhe Maurice Hankey, duke ndjekur idenë për të vepruar ndoshta nën flamurin e Lidhjes së Kombeve; Eric Drummond, miku i Herbertit, u bë sekretari i parë i përgjithshëm i saj dhe loboi për pranimin e Shqipërisë si anëtare e Lidhjes së Kombeve në dhjetor 1920.

Me ndryshimin e ministrave të jashtëm në qeverinë shqiptare, shanset e Herbertit për të fituar kurorën u pakësuan shumë. Në prill 1921, kurora iu ofrua, edhe më jozyrtarisht, Dukës së Atholit, nga Jim Barnes i Miqve Britanikë të Shqipërisë me banim në Itali.

Duke pushtuar pjesë të vilajeteve ballkanike të Perandorisë Osmane, aleatët ballkanikë krijuan parakushtet që, së bashku me fuqitë e mëdha dhe Perandorinë Osmane, të krijonin shtetin e pavarur të Shqipërisë, pavarësisht se shqiptarët luftuan në anën e të mundurve në Lufta e Parë Ballkanike. Pas përcaktimit të kufijve përfundimtarë të shtetit të ri, aleatët ballkanikë e tërhoqën ushtrinë e tyre nga territori i Shqipërisë pa gjuajtur asnjë të shtënë, megjithëse në betejën me ushtrinë osmane u flijuan shumë ushtarë (sidomos ushtarët e Ushtrisë së Malit të Zi). gjatë rrethimit të Shkodrës) për pushtimin e këtyre territoreve.

Në atë kohë kishte pretendime se pushtimi i vilajetit të banuar me shqiptarë për disa arsye shkaktoi pakënaqësi shqiptare ndaj Serbisë dhe rebelime të shpeshta, shtypja e të cilave kërkonte përpjekje të mëdha financiare dhe ushtarake.

Kjo indinjatë u nxit nga lajmet e publikuara në shtyp, bazuar në pretendimet e burimeve austro-hungareze dhe italiane, për krime të kryera kundër shqiptarëve nga ushtritë e aleatëve ballkanikë. Kjo u përdor edhe nga opozita socialdemokrate në Serbi, e udhëhequr nga Dimitrije Tucović, i cili botoi veprën e tij të famshme "Serbia dhe Shqipëria" në vitin 1914.

“Me politikën e tyre pushtuese, Serbia, Greqia dhe Mali i Zi nuk arritën ta ndajnë Shqipërinë, por ia dolën ta zvogëlojnë dhe ta copëtojnë atë”, pohoi Dimitrije Tucoviq. Tucoviq arriti në përfundimin se “armiqësia e pakufishme” e popullit shqiptar ndaj Serbisë ishte Rezultati i parë i politikës shqiptare të qeverisë serbe Rezultati i dytë edhe më i rrezikshëm është “shtyrja e Shqipërisë në duart e Italisë dhe Austro-Hungarisë”, dy fuqive të mëdha më të interesuara në Ballkanin Perëndimor.

Roli i Esad Pashës

Në Ballkan, territori rrallë përfshinte një popullsi krejtësisht etnikisht identike. Për këtë arsye, ndër të tjera, ishte e pamundur që të gjithë anëtarët e një kombi të caktuar të jetonin në shtetin e tyre kombëtar duke përcaktuar kufijtë e shteteve kombëtare në Ballkan. Principata e sapoformuar e Shqipërisë përfshinte në një përqindje edhe më të madhe shumicën e shqiptarëve dhe rreth gjysmën e territorit të banuar nga shqiptarët, ndërsa një numër i madh shqiptarësh u gjendën brenda vendeve fqinje.

Në shtator të vitit 1913, në kufirin serbo-shqiptar shpërtheu konflikti i parë i armatosur.

Përfaqësuesit e Perandorisë Osmane theksuan se për ta Principata e re e Shqipërisë ishte një shtet kukull në duart e Fuqive të Mëdha të Krishtere dhe i bënë thirrje popullatës myslimane në Shqipëri të revoltohej. Menjëherë pas fillimit të Luftës së Parë Botërore, në Shqipëri shpërtheu një luftë civile, në të cilën u përplasën forcat besnike të Princit Vilhelm të Vidit dhe kryengritësit pro-islamikë nën komandën e Esad Pashë Toptanit. Për shkak të disfatës gjatë luftës civile, Princi Vilhelm i Vidit u largua nga Shqipëria më 3 shtator 1914.

Kryengritësit nën komandën e Esad Pashë Toptanit, të cilin Vidi e kishte emëruar më parë si ministër të Mbrojtjes, pushtuan Tiranën dhe Durrësin dhe shpallën një "mini-shtet" islamik që disa e quanin atëherë Emiratet Islamike Shqiptare dhe që nuk mori kurrë njohje ndërkombëtare. Në rrethana të tilla, Komisioni Ndërkombëtar i Krizave mblodhi në Vlorë Qeverinë e Regjencës, e cila bashkëjetoi me qeverinë e formuar nga Esad Pasha.

Nesër vazhdimi i feltonit Amerikan, Serbët dhe Shqiptar në luftat Ballkanike dhe e Parë Botërore