Vasiq: Këshillat që merren me krimet e luftës në Kosovë janë të udhëzuara politikisht

Dejan Vasić
Burim: Kosovo Online

Avokati Dejan Vasiq tha se këshillat që merren me krimet e luftës në Kosovë janë të udhëzuar politikisht, si dhe se ekziston një matricë sipas së cilës serbët që kanë pronë në Kosovë akuzohen dhe raportohen nga ata që ua kanë uzurpuar pronën, transmeton Radio KiM.

Vasiq, përfaqësuesi i disa serbëve të akuzuar për krime lufte të kryera në Kosovë, tha në emisionin “Dogovor” në RTV KiM se është i shqetësuar se është bërë më i shpeshtë arrestimi i serbëve të cilët deri në nëntor kanë qenë pjesëtarë të Policisë së Kosovës.

"Unë nuk dua të besoj se ka një gjueti për policët. Nuk do ta besoj. Nuk mund ta mendoj. Megjithatë, të gjithë e besojnë, përfshirë edhe ata policët. Është normale që edhe ata policë ta besojnë. Pse u mor Milani në paraburgim? Per asgje. Pse u arrestua Sllagjan Trajkoviqin? Sllagjani jetoi më paqësisht me fqinjët e tij shqiptarë në Mahallin e Boshnjakëve. Ai jetoi sikur vëllazëria dhe bashkimi nuk mbaruan kurrë”, thotë Vasiq.

Në rastin e Sllagjan Trajkoviqit, Vasiq iu ankua kryeministrit të Kosovës dhe Prokurorisë për punën e prokurorjes për shkak të “pakorrektësisë dhe fshehtësisë në zhvillimin e hetimeve”.

“Ai rast është ende në fazën hetimore se çfarë provash ka. Nuk e di se cilat janë provat që e inkriminojnë Sllagjanin, sepse unë isha plotësisht i përjashtuar nga ai hetim. Iu drejtova prokurorjes special, iu referova nenit të ligjit që më lejon të jem i pranishëm gjatë hetimeve, shpreha vullnetin e fortë të vetë Sllagjanit që t'i shikojë këta dëshmitarë në sy, t'i bëjë pyetjet që ka të drejtë t'i bëjë. Thjesht për të marrë pjesë në hetimin që po bëhet ndaj tij, por sikur po flisja me ujë, sikur fjalët e mia kalonin nëpër ujë”, thotë Vasiq, duke thënë se nuk ka pasur asnjë efekt.

Ai thotë se edhe pse prokurorja pretendon se ka marrë në pyetje më shumë se 30 dëshmitarë në hetim, në procesverbal nuk tregon se çfarë kanë thënë ata dëshmitarë për Sllagjan Trajkoviqin. Vasiq pohon se klienti i tij ka marrëdhënie të mira edhe me anëtarët e familjes për të cilat akuzohet për kryerjen e një krimi lufte.

I pyetur se si ka mundësi që njerëz si Sllagjan Trajkoviq të kenë punuar me vite në Policinë e Kosovës, dhe të dyshohen për krime lufte apo krime, Vasiq thotë se ndërtime të tilla i ka dëgjuar fillimisht nga përfaqësuesit aktualë të pushtetit në Kosovë.

"Ata thanë se ishte një gjë e mirë që ata policë u larguan, se nuk është mirë që ata të kthehen. Nëse ata ishin të përfshirë në ndonjë gjë të paligjshme, pse nuk u ndoqën penalisht kur u ngritën dyshimet, pse nuk u ngritën kallëzime penale”, pyeti Vasiq.

Ai shtoi se në Kosovë “ekziston një matricë, pra një mjet që serbët që kanë prona në Kosovë të akuzojnë dhe raportojnë ata që ua kanë uzurpuar pronën”.

“Të tilla janë rastet e Dushko Arsiqit nga Matiçani, Millorad Gjokoviqit nga Vitomirica, por edhe Gavrillo Millosavleviqit nga Istogu, Çasllav Jolliq nga Gjurakoci. Është një lloj problemi pronësie, dhe ata që uzurpuan prona të paluajtshme ose që planifikojnë të blejnë me një çmim të caktuar, ata i raportojnë ata njerëz për krime lufte. Ata filluan të merren me serbët e kthyer duke i raportuar për krime lufte dhe njerëzit gjykohen. Për të njëjtën gjë është dënuar edhe Zllatan Krstiq, është dënuar edhe Nenad Arsiq”, ka thënë Vasiq.

Siç thotë ai, këshillat që merren me krimet e luftës në Kosovë janë të udhëzuar politikisht, ose njerëzit që punojnë atje kanë frikë për pozitën e tyre, por ka dikë që është edhe i motivuar.

"Nuk e di, por nuk mund të ndaloj së besuari se këta njerëz janë profesionistë. Megjithatë, doli ndryshe dhe duhet të luftoj kundër kësaj, por në baza reale, në prova”.

Vasiq nuk e mohon se ka pasur krime lufte nga të dyja palët.

“Jam një mbrojtës pa rezerva që të gjithë ata që morën pjesë në ato mizori në rastet në të cilat unë mbrojta, të gjithë duhet të mbajnë përgjegjësi dhe se është një ndëshkim i vogël për dikë që bëri atë që ndodhi në Krushë të Vogël. Ai vërtet duhet të mbajë përgjegjësi dhe të dënohet rëndë me burg, por nëse dikush është i pafajshëm dhe i dënuar, atëherë kjo nuk është drejtësi, as ligji, as gjykata, as shteti, asgjë. Ndoshta ai term është i ashpër, por ne serbët që jetojmë këtu po përjetojmë diçka që mund të mos ketë elemente të fashizmit, pa elemente të aparteidit, por ka elemente të shkeljes së rëndë të të drejtave të njerëzve për respektimin e ligjit”, thotë Vasiq.

Siç tha ai, ka pasur luftë dhe ka pasur krime lufte nga kriminelët e luftës dhe ata, thotë ai, nuk kanë komb.

“A kanë kryer disa serbë krime lufte? Po, kanë kryer. A kanë bërë disa shqiptarë krime lufte, kanë bërë. Të gjithë duhet të mbajnë përgjegjësi, nëse janë të pafajshëm të lirohen, nëse janë fajtorë të dënohen. Duhet të përgjigjen kushdo për të cilin ekziston dyshimi i bazuar se e ka bërë. Por tani për të akuzuar -“Këta kanë bërë krime lufte, kanë bërë”... Epo, të dy janë kriminelë lufte, vetëm kriminelët e luftës janë individë. Nuk është Serbia si shtet kriminel lufte apo Kosova si kriminel lufte, por një individ me emër dhe mbiemër në të dyja anët”, tha Vasiq.

Ai shtoi se nuk ka vendim se në Kosovë ka pasur gjenocid, por se deklaratat e politikanëve, nga të dyja palët, ndikojnë që e kaluara të mos harrohet dhe lufta të vazhdojë.

Në deklaratën se përfaqësuesit e autoriteteve të Kosovës shpesh përmendin gjenocidin dhe akuzojnë Serbinë për këtë krim të rëndë, Vasiq thotë se beson në "inteligjencën dhe edukimin si të kryeministrit ashtu edhe të presidentit të Kosovës".

“Por fakti që Serbia do të paditet për gjenocid, duhet të konsultohen me dikë të një profesioni të ngushtë, të themi me dikë që merret me të drejtën penale, për të parë fillimisht se çfarë është gjenocidi, a ishte dikush në Kosovë përgjegjës për gjenocidin. Do të mund të flisnim vetëm nëse do të kishte një vendim të tillë dhe ai nuk ekziston”, kujton Vasiq.

Vasiq thotë se deklaratat e lidershipit aktual të Kosovës reflektojnë keq tek popullata serbe.

"Pra prisni, a jemi të gjithë kriminelë lufte? Nesër mund të më arrestojnë mua ose ty për një krim lufte. Edhe kjo është pyetja, sa i lejohet pushtetit ekzekutiv të ndërhyjë dhe të komentojë në drejtësi. Pushteti gjyqësor është i pavarur, kryeministri nuk duhet të thotë asgjë për pushtetin gjyqësor, ai si qytetar mund të thotë nëse është i kënaqur apo jo, por askush nuk mund të ndërhyjë në punën e pushtetit gjyqësor. Pushteti gjyqësor është i pavarur. Ai nuk ka qenë kurrë, por formalisht duhet ta mbajmë kështu”, thotë Vasiq.