Hapšenje pripadnika Kosovske policije i "rastegljivost" diplomatije

Kurti, Hovenijer i Osmani
Izvor: Telegrafi

Beograd je više puta kritikovao zapadne zemlje da ostaju neme na hapšenja Srba na Kosovu, što se proteklih dana promenilo, barem delimično. Od američkog i nemačkog ambasadora na Kosovu stigla je reakcija na hapšenje, ne Srba, već pripadnika Kosovske policije, a ako stvari posmatramo u dobroj veri (bona fide), možemo reći da su diplomate praktično na pola puta da usliše i molbe iz Beograda. 

"Zabrinjava nas poslednji slučaj u kojem su srpske vlasti privele gospodina Jankovića. To pitanje me posebno brine jer je on neko koga poznajemo godinama", poručio je Hovenijer zbog hapšenja zamenika direktora kosovske policije Dejana Jankovića, dok je Rode ocenio da je to "neprihvatljivo i nije nešto što se može očekivati od zemlje koja je kandidat za članstvo u EU".

Diplomatija je, prema jednoj od definicija, vođenje međunarodnih odnosa više pregovorima nego silom, iz čega bi se suprotnim - mala fide pristupom, moglo zaključiti da je sila - ipak prisutna, a da razmera jednog i drugog u konkretnim diplomatskim potezima - nije do kraja definisana stvar. Ili, kako kaže jedan od iskusnih diplomata za Kosovo onlajn - diplomatija je "rastegljiva stvar". 

Ta "rastegljivost" izazvala je premijerku Srbije da podseti da niko iz međunarodne zajednice ne reaguje godinama na sve što radi Aljbin Kurti.

"Očekujem pohvale od strane međunarodne zajednice za naše pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i za naše tužilaštvo i sve relevantne insititucije“, rekla je Brnabić o hapšenju pripadnika kosovske policije. 

I predsednik Vučić je primetio da "nema ko nije reagovao" i ironično dodao da su ta pritvaranja "najveći problem na svetu".

"Sa tim licemerjem, odvratnim pristupom prema jednoj slobodarskoj zemlji kakva je Srbija, na to ćemo morati da se naviknemo i to se očigledno neće promeniti", zaključio je Vučić.

Izostanak reakcija kada se hapse Srbi sa Kosova zapravo je - politička poruka, smatra i bivši ambasador SRJ u Nemačkoj Zoran Jeremić.

"Ta hapšenja Srba na Kosovu ne dešavaju se zato što to hoće Kurti, niti zato što je to nekakva politička ili sudska procedura. To je jednostavno deo političke akcije za koju Kurti ima podršku određenih krugova i onda mu ovakve izjave samo pomažu da nastavi u tome. Cilj je ustvari dalja destabilizacija situacije na Kosovu uprkos deklarativnim izjašnjavanjima da je namera ovih koji ga podržavaju suprotna", navodi Jeremić za Kosovo onlajn.

Očigledno da ovi ambasadori smatraju da im je sve dozvoljeno, dodaje naš sagovornik.

"To je logika velikih sila. On jednostavno ocenjuje na politički način odluke koje bi trebalo da idu normalnim, sudskim i uobičajenim putevima i krajnje je neuobičajeno da se takve odluke komentarišu na takav način, od tih ličnosti i sa formulacijama koje već unapred okrivljuju - u ovom slučaju jednu stranu. To nije uobičajeno, ali, znate, nije uobičajeno ni da vas neko bombarduje i oduzme deo teritorije, pa to prođe. Ovo legalizuje jedan novi način komunikacije u međunarodnim odnosima, u kojima sila, i jedino ona odlučuje o tome šta je pravo, a šta nije", poručuje Jeremić. 

I diplomata Zoran Milivojević ističe za Kosovo onlajn da je brzopotezna reakcija ambasadora SAD i Nemačke u Prištini nakon hapšenja pripadnika Kosovske policije - politički motivisana.

“Oni bi trebalo da imaju iskustva pošto Kurti svaki dan hapsi Srbe sa izgovorom da ugrožavaju ustavni poredak. Dakle, Srbija se ponaša potpuno u skladu sa svojim Ustavom, zakonima i sa pitanjima koja se tiču bezbednosti”, rekao je Milivojević.

Prema njegovoj oceni, sa političkog i diplomatskog stanovišta su te reakcije blago rečeno - nejasne.

"Reakcija američkog ambasadora govori o poštovanju nekih sporazuma. Nije jasno o kakvim sporazumima govori kada je reč o zaštiti ustavnog poretka jedne zemlje. Koji su to sporazumi i kakvi su to sporazumi? Tu ne postoji bilateralni sporazumi, već postoje organi matične države, Ustav i zakoni”, kazao je Milivojević.

Kako je istakao, ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode bio još manje jasan u svojoj kritici.

“Gospodin Rode govori da ne razume i traži puštanje na slobodu i poziva se na činjenicu da je Srbija kandidat za EU. Kakve veze ima kandidatura za EU i pristupni pregovori Srbije sa hapšenjem lica koje ugrožava ustavni poredak jedne zemlje? To nema nikakve veze”, izričit je Milivojević.

Ocenjuje da je nedvosmisleno reč o političkim porukama koje potvrđuju ono što se, kako je rekao, u Srbiji već duže vreme zna.

“Na Srbiju se vrši politički pritisak da sve ono što radi Kurtijeva strana i Kurtijeva vlada. I sva hapšenja Srba bez ikakvog pravnog i drugog osnova, držanje ljudi po godinu dana u pritvoru što je van svih normi i standarda upravo civilizovanih država i upravo ovih država čiji se ambasadori javljaju, dakle SAD i Nemačke. I tu nema nikakve reakcije. I nema ni obaveštenja ili obrazloženja, ali ni ishoda svih tih hapšenja”, rekao je Milivojević.

To je poruka Srbiji da trenutno ima sužen manevarski prostor, ocenjuje za Kosovo onlajn Petar Milutinović iz Instituta za evropske studije.

"To je politička odluka, to je stav zapadnih zemalja da reaguju samo onda kada oni osete da su im ugroženi interesi na Kosovu, kada ono što su oni finansirali, što su oni kreirali, što su stvorili - takozvanu Kosovsku policiju - sada srpske vlasti gone i zadržavaju u pritvoru kao neki vid odmazde zbog ovoga što se desilo sa članstvom Kosova u Savetu Evrope. I to je zaista za svaku osudu, ali jeste nepravedno i jeste politička odluka u smislu da se oni sada, kada to pogađa njihove interese, isključivo tada jave. Kada pogađa interese ove druge strane ne javljaju se i ne zagovaraju te iste principe na tako odlučan i vrlo brz način", kaže Milutinović i dodaje da je to već odavno svima poznato. 

On ističe da je to "vrlo loš signal u kom se smeru dalje dešavanja odvijaju", te da se sada ustvari sporovodi ono što je dogovoreno Ohridskim sporazumom - da Srbija ne bi trebalo da se protivi članstvu Kosova u raznim međunarodnim organizacijama, među kojima su i Savet Evrope i Evropska unija i Nato.

"Ovo dešavanje sa Savetom Evrope je ustvari prouzrokovalo ove nemile događaje koji su onda dalje izazvali ovakve izjave, koje čini mi se, samo dodatno sužavaju diplomatski manevarski prostor Srbije. Ali to ne bi trebalo da bude na taj način iskorišćeno, odnosno Srbija ne bi smela da sada krene u neki vid defanzive, već naprotiv, da krene ofanzivno u to da se konačno utvrde osnovni postulati ovog procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine i da se u skladu sa tim osnovnim postulatima konačno, koliko je moguće, postigne određeni pomak, a sve u cilju stabilizacije političkih prilika na Zapadnom Balkanu i potpune integracije u EU", navodi Milutinović.

Prema njegovim rečima, i jedna i druga strana imaju interes da budu punopravne članice u EU, ito je, dodaje, nešto što je dugoročno, strateški gledano, jedino izvodljivo.

"Sve ostalo dalje su samo mahinacije i samo gubljenje vremena. Promašene prilike, neskorišćene prilike, godine prolaze, nažalost, dosta je novca izgubljeno, dosta je vremena izgubljeno. Kažem još jednom, sužava se manevarski i diplomatski prostor, ne samo Srbiji nego i Kosovu", zaključuje naš sagovornik.