Kakvu će ulogu pitanje Kosova imati u raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji?

Skupština Srbije
Izvor: Wikipedia/ETH-Archiv

Opozicija u Srbiji traži raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, predstavnici vlasti poručuju da su na njih spremni, a predsednik Aleksandar Vučić ističe da će se pri donošenju te odluke uzeti u obzir brojni faktori, uključujući i dešavanja u vezi sa kosovskim pitanjem. Sagovornici Kosovo onlajna Vladimir Pejić i Zoran Panović kažu da će značaj pitanja Kosova u novim izborima zavisiti u najvećoj meri od toga u kom pravcu će se dalje odvijati dijalog Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić poručio je uoči odlaska na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija u Njujorku da je "njegova najveća briga Kosovo" i naveo da je spreman da izađe u susret delu opozicije koji traži izbore i kao njihov mogući termin naveo početak marta sledeće godine. 

Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus", Vladimir Pejić ocenio je za Kosovo onlajn da pitanje Kosova, u zavisnosti od daljeg razvoja događaja u pregovorima Beograda i Prištine, može biti razlog za raspisivanje parlamentarnih izbora u Srbiji. 

Naglašava da bi pitanje Kosova u velikoj meri da odredi i kojih će izbora eventualno biti u martu - da li samo beogradskih, ili i republičkih i lokalnih.
"Kosovo će svakako imati značajno mesto i u velikoj meri može uticati na to da li će se uopšte održati izbori. Videćemo šta će se narednih nedelja i meseci dešavati po pitanju Kosova i Metohije, po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština i po mnogim drugim otvorenim pitanjima između Beograda i Prištine. U tom smislu može da bude novih predloga ili ucena, pa čak i rešenja koja mogu dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora", rekao je Pejić. 

Prema njegovim rečima, parlamentarni izbori ne samo da "vuku Kosovo za sobom, već se može desiti da Kosovo bude jedan od glavnih razloga za njihovo raspisivanje".  

Istakao je da će, u slučaju da se održavaju izbori za Skupštinu Srbije, Kosovo biti jedna od "top tri teme u izbornoj kampanji". 

"Pitanje Kosova i Metohije u javnom mnjenju uvek je prisutno, ali ima neke svoje amplitude. U pojedinim trenucima nije toliko bitna tema, ali kada se nešto dešava, neki incidenti ili ako se u Briselu govori o rešavanju kosovskog pitanja, ta tema dobija na značaju. Očekujem da, pored ekonomskih pitanja i pitanja borbe protiv kriminala i korupcije, koje su ključne teme za građane Srbije, Kosovo bude kao treća dominantna tema i da će se u velikoj meri o tome govoriti", smatra Pejić. 

On navodi da je drugi problem to što veliki broj učesnika na političkoj sceni, kako kaže "izbegava da govori na tu temu". 

"Ne mislim da je u pitanju loša namera, nego nedostatak adekvatnih ideja, stavova, rešenja i za razliku od vlasti, koja je prinuđena da se bavi problemom Kosova, mnogi iz opozicije, ukoliko nemaju preke potrebe, tu temu zaobilaze. Često imamo razgovore na razne teme, ali Kosovo i Metohija su u drugom planu, što je iznuđena situacija u nedostatku ideja i politika oko Kosova", zaključio je Pejić.

I programski direktor Demostata Zoran Panović ističe da "izbori u Srbije nikada nisu bili primarno određeni Kosovom i nije Kosovo bilo glavna tema na njima, ali 'atmosfera Kosova' se uvek provlači kroz izbore, malo kroz ono ko je veći patriota, ko izdajnik".

Dodaje i da je "Kosovo emotivno rizična tema" u predizbornim kampanjama. 

"Izjašnjavati se decidno o Kosovu uvek je politički rizično i za vlast i za opoziciju, s tim što je isto politički neodgovorno 'frljati se' nekim maskimalističkim i nerealnim ciljevima", rekao je Panović. 

Smatra da bi Kosovo moglo da dođe u žižu interesovanja građana u kampanji ako bi se, kako je kazao, do izbora "postigla neka forma konačnog dogovora uz pokroviteljstvo EU i SAD". 

"Ako bi se tako nešto desilo do izbora u Srbiji, Kosovo bi bilo bitna tema. Ako bi se, na primer, do marta nastavilo ovakvim trendom - eskalacija, pa smirivanje, pa bezuspešni sastanci Vučić i Kurtija, ne bi se ništa iznenada promenilo", kazao je Panović. 

Ukoliko bi se, kako kaže, u međuvremenu došlo do nekog rešenja za Kosovo, to bi imalo određene posledice. 

"Vlast bi u kampanji govorila da je izvukla maksimum, jedan deo opozicije bi verovatno to kritikovao, a proevropskoj opoziciji bi bilo teško da ne podrži, na primer, dogovor koji je Vučić postigao pod pokroviteljstvom SAD i EU", naveo je Panović. 

On ističe da glavni problem leži u tome što se u Srbiji često govori o jedinstvu, ali nema "bazičnih društvenih konsenzusa". 

"Kosovo bi trebalo da bude važna tema za koju je potreban da imamo realan, bazičan društveni konsenzus, bar dvotrećinski. Biće uvek ekstravagantnih mišljenja sa raznih strana, od toga da odmah sve treba prepustiti, da je sve izgubljeno, do onoga da srpska vojska ponovo treba da vrati na Kosovo u punom kapacitetu. Ali bazični dvotrećinski konsenzus glavnih političkih aktera oko srpskog nacionalnog interesa na realnim snagama i optimalnim rešenjima, to nam ponekad fali", rekao je Panović. 

Zaključuje da se na tom terenu vode "dnevnopolitičke nekorektne borbe gde se iscrpljuju i stranke i srpsko javno mnjenje, a ne bi trebalo".