Kosovska tema u UN: Posle neuspeha dijaloga u Briselu, taktička prednost Srbije na Ist Riveru

Ujedinjene nacije
Izvor: rtklive

Posle poslednje runde dijaloga u Briselu, koja je završena neuspehom zbog odbijanja kosovskog premijera Aljbina Kurtija da prihvati kompromisni predlog EU o putu normalizacije, srpska strana na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija odlazi sa taktičkom prednošću i zato su, ukazuju sagovornici Kosovo onlajn, važni susreti koji slede na marginama zasedanja u Njujorku.

Ističu da će to biti prilika da se ukaže na nekoliko stvari: da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu važeća i relevantnija nego ikad, da bez ovog tela krovne međunarodne organizacije neće biti moguće rešiti pitanje statusa Kosova i da je važno istaći da je paralela koja pokušava da se napravi između Kosova i Ukrajine veštački nametnuta.

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Ist Riveru čekaju važni sastanci, a kako je najavljeno ponovo će, između ostalog, razgovarati sa evropskim posrednicima, visokim predstavnikom EU za spoljne poslove Đuzepom Boreljom i izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom. Važni su i susreti sa  generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcem.

Vučić je poručio da neće biti laka debata i razgovori u UN, da mu je Kosovo najveća briga i istakao da je važno što nakon neuspele runde dijaloga u Briselu, Srbija nije ispala krivac. On je najavio da će u Njujorku nastaviti da se bori za interese Srbije. Istakao je da su na dan pregovora u Briselu, 14. septembra pošteno nastupili i Borelj i Lajčak i rekli ko je kriv, ali da se već sutradan retorika EU promenila i za neuspeh su bile okrivljene obe strane.

"Uvek to tako ide, samo čekam šta je to novo što će da smisle. Oni se suštinski slažu sa svime što radi Aljbin Kurti, a ovo sa ZSO je 'must do it' jer je to potpisano pre 10 godina i mi insistiramo na tome i nećemo bez toga, a Kurti to neće da prihvati i ne znaju kako da izađu iz toga. Ali smisliće nešto da smo mi krivi samo ne znam šta i to moram da vas upozorim“, rekao je Vučić.

Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Aleksadar Mitić ukazuje na važnost susreta koji slede na marginama Generalne skupštine UN i smatra da Srbija treba da insistira da to bude mesto na kojem će se rešavati pitanje Kosova. 

"Bez obzira na ranije greške koje su napravljene prilikom prebacivanja procesa u Evropsku uniju, Rezolucija 1244 SB jeste važeća i relevantnija je nego ikada. Mesto za rešavanje ovog pitanja nisu ni Kranj, ni Brioni, ni Ohrid, ni Brisel, već je to Njujork i Savet bezbednosti UN. Bez nekog zadovoljavajućeg rešenja u SB UN neće biti moguće rešiti pitanje statusa Kosova i Metohije", zaključuje Mitić.

On napominje i da se u narednom periodu očekuje jedna, a možda i dve sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu. 

 "Očekujemo uskoro i redovnu sednicu Saveta bezbednosti posvećenu kosovu i Metohiji, ali se razgovara i o ideji koju je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi za posebnom sednicom SB o Kosovu u naredna tri meseca, odnosno nakon što zemlje koje su nepriznavači Kosova preuzmu predsedavanje SB, a to su Brazil, Kina i Ekvador. Baš zbog toga što se očekuju jedna, odnosno potencijalno dve sednice SB o ovom pitanju, ne očekujem da na samoj GS to bude jedna značajnija tema, ali na marginama to je jedna izvanredna prilika za predstavljanje naših stavova", naglašava on. 

Docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić istakao je da će kosovsko pitanje vrlo verovatno biti jedna od tema Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ali da se na tom sastanku neće desiti ništa što bi moglo da doprinese da se situacija na terenu promeni.

Surlić je za Kosovo onlajn izjavio da debate na Generalnoj skupštini UN o Kosovu do sada nisu doprinele rešavanju situacije.

Na pitanje kako sukob Rusije i Ukrajine utiče na napore Srbije u Ujedinjenim nacijama kada je reč o Kosovu, Surlić navodi da se ne može podvući paralela između Ukrajine i Kosova, i da je albansko-srpski sukob daleko od rusko-ukrajinskog.

"Ne mislim da to pitanje ima direktne veze sa Srbijom, iako neki žele da dovedu srpsko-albanski konflikt u vezu sa rusko-ukrajinskim, pa se tu daju različita tumačenja. Ali, daleko smo mi od tog konflikta. Ne treba praviti bilo kakve paralele. Ovde je zaista u interesu da se normalizuju odnosi, da se obezbedi mir i da ljudi konačno imaju izvesnost u životu. Svaki drugi scenario podrazumeva eskalaciju sukob i trajna neprijateljstva. Mislim da to ne odgovara nikome i da se jednom moramo zaustaviti sa radikalnom retorikom, kao i sa konkretnim potezima koji koštaju samo ljude koji žive na Kosovu", zaključio je Surlić.

Da će susreti na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku biti prilika da Srbija prenese svoje stavove po pitanju Kosova, posebno u svetlu neuspešnog sastanka u Briselu, jer su neki stavovi i principi Srbije sada došli do izražaja, smatra i bivši diplomata Zoran Milivojević.

"Treba podsetiti da svet nije samo Evropa, ili Evropska unija, taj uski okvir u kome se to dešava, već da ima globalnu dimenziju i da postoji puno činilaca na svetu čiju podršku imamo. Tako da je to prilika da prenesemo naše stavove, posebno u svetlu neuspešnog sastanka u Briselu", rekao je Milivojević.