Akcija dobrovoljnog davanja krvi danas u Leposaviću 

Dobrovoljno davanje krvi u Leposaviću
Izvor: Kosovo Online

U Srednjoj školi "Nikola Tesla" danas je u organizaciji Crvenog krsta Leposavić u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Severne Mitrovice, organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi. Cilj akcije je prikupljanje što većeg broja jedinica krvi, kako bi u datom momentu kada je to potrebno, pomogli drugima. 

Veliki broj dobrovoljnih davaoca koji su čekali u hodniku škole odazvao se ovoj humanoj akciji. Doktori ističu da je u ovom periodu najtraženija B negativna krva grupa, koja je najmanje prisutna kod ljudi. 

Sekretar crvenog krsta Radojica Filipović zahvalan je kaže, velikom odzivu davaoca.

"Ovo je prva akcija u godini, odličan je odziv za sada, očekujem da će do kraja akcije biti zavidan broj davaoca. Da ne govorim puno koliko je važno dati krv i koliko nam je u ovom vremenu potrebna rezerva krvi", kazao je Filipović. 

Svaka zdrava, punoletna osoba može biti dobrovoljni davalac krvi, napomenula je Jovana Andrić doktorka Zavoda za transfuziju krvi iz Severne Mitrovice. 

"Davalac može biti svaka zdrava osoba između 18 i 65 godina koja je zdrava i koja pre svega ima dobru volju, na čije davanje ne sme da utiče ni nacionalna, verska i rasna pripadnost. Krv kao što svi znamo život znači i zahvaljujući ovim akcijama koje organizujemo i davaocima naša služba i funkcioniše, bez davaoca mi bismo prestali sa radom. Jako je bitno, jer nikada ne znamo kada će ta krv zatrebati nama, nekome od naših ili nekome koga nikada nismo videli, ali mu možemo pomoći, mi imamo tu privilegiju", istakla je Andrić. 

Mališa Milunović drugi put je dobrovoljni davalac krvi u želji kako kaže, da spasi nekome život. 

"Došao sam da se odazovem pozivu akcije dobrovoljnog davanja krvi i da ako mogu  pomognem, da sapsim nekome život", rekao je Milunović. 

Nikola Nastić pozvao je sve ljude koji su zdravi i u mogućnosti da doniraju krv, jer kako dodaje treba pomoći i spasiti život. 

" Ne znam kako da vam kažem, preporučio bih svima da daju krv, jer nikada se ne zna kada je nekome potrebna, ipak je nečiji život u pitanju i zašto da ne pomognemo ako smo u mogućnosti", kaže Nastić. 

Akcija dobrovoljnog davanja krvi počela je jutros u 9 i trajaće do 14 časova, a do 12 časova prikupljeno više od 30 jedinica krvi.