DSK optužio Samoopredeljenje za politizaciju prištinskog Univerziteta

Univerzitet u Prištini
Izvor: Zeri.info

Demokratski savez Kosova optužio je pokret Samoopredeljenje za politizaciju Prištinskog univerziteta, navodeći da efekti uticaja i kontrole vlasti na visoko obrazovanje ozbiljno narušavaju kvalitet i funkcionisanje institucija, prenosi Koha.

Senat Univerziteta izabrao je u petak pet članova Upravnog saveta, koji će zajedno sa četiri člana koje imenuje ministar prosvete birati novog rektora. Optužbe za politizaciju procesa bile su momentalne, pošto je sedam novih senatora koji predstavljaju studente uključeno u glasanje za članove Upravnog saveta Univerziteta, uprkos činjenici da Statut UP navodi da im mandat počinje 1. oktobra.

"Da bi proširila svoj uticaj i kontrolu nad institucijama, vladajuća stranka nastavlja da osvaja odbore nezavisnih institucija. Juče su na Univerzitetu u Prištini (UP), pod uticajem vladajuće stranke, iz akademskog tela izabrani članovi Upravnog odbora UP. Selekcija je u velikoj mjeri dokazala da su članovi birani na osnovu kriterijuma stranka-klijent, a ne akademski, uz totalnu rodnu neravnopravnost. Vladajuća stranka je ovaj uticaj vršila pritiskom na senat i studentske organizacije bliske vladajućoj stranci, čemu je pomoglo i kontroverzno tumačenje kojim je oduzela senatorski mandat iz redova studenata, što je ranije izazivalo nezadovoljstvo i proteste. Rektorat UP", kaže se u saopštenju DSK.

Ova stranka je saopštila da "Efekti uticaja i kontrole vlasti na visoko obrazovanje ozbiljno narušavaju kvalitet i funkcionisanje institucija".

"To se videlo po intervenciji prethodne vlasti u Kosovskoj agenciji za akreditaciju, što je rezultiralo njenim isključenjem iz relevantnih evropskih tela za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju. Demokratski savez Kosova zahteva poštovanje autonomije Univerziteta i isključenje uticaja stranke u UP", navodi se u saopštenju DSK.