Ekstremno siromaštvo: Oko 25.000 porodica na Кosovu živi sa 1,13 evra dnevno po članu porodice

Siromaštvo
Izvor: Koha ditore

Oko 25.000 porodica na Кosovu koje su korisnici socijalne pomoći žive sa 1,13 evro dnevno po članu, rekao je šef kancelarije za socijalni rad u Prištini Vehbi Mujku, prenosi Ekonomija onlajn.

Mujku je za КTV izjavio da ako se uzmu u obzir podaci organizacija poput Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda da se život od 1,86 evra dnevno po članu smatra ekstremnim siromaštvom, to znači da ovih hiljada porodica na Кosovu živi u ekstremnom siromaštvu.

"Živimo u siromaštvu. Na Кosovu imamo oko 25.000 porodica, samo u Prištini 1.265 porodica koje direktno zavise od socijalne pomoći i žive od 1,13 evra dnevno za jednog člana. Znamo koliki su troškovi života danas i podaci koje iznose Svetska banka i Međunarodni monetarni fond kao i druge organizacije, a gde se kaže da se 1,86 evra smatra ekstremnim siromaštvom, to znači da je oko 25.000 porodica na Кosovu u krajnjem siromaštvu", rekao je Mujku.

Кada je reč o porodicama sa socijalnom pomoći u Prištini, Mujku je rekao da se tokom zimske sezone opština trudi da im pomogne oko troškova grejanja.

"Porodice sa socijalnom pomoći, negde oko 1.000 porodica, pokušavamo da vam pomognemo dodatnom podrškom negde oko 250 evra na ime grejanja jer znamo da imaju čak i veće troškove struje od ostalih porodica, jer imaju uglavnom neizolovane kuće", rekao je on.