Episkop hvostanski Aleksej: Zahvaljujući Svetom Savi, Srbi znaju ko su i šta su 

Episkop hvostanski Aleksej
Izvor: Kosovo Online

Zahvaljujući Svetom Savi, Srbi znaju ko su i šta su, istakao je večeras vikar patrijarha SPC Porfirija, episkop hvostanski Aleksej na Svetosavskoj akademiji održanoj u Beču, u organizaciji Srpske pravoslavne opštine Sveti Sava u glavnom gradu Austrije. 

Episkop Aleksej je osveštao slavski kolač, a u obraćanju prisutnima istakao je da je za srpski rod najvažnije to što je Sveti Sava sada žitelj carstva božjeg i što je takav mogao da ujedini srpstvo i sačuva ga u pravoslavnoj veri. 

Sveti Sava, dodao je vladika, razumeo je značaj duhovnog života, a zahvaljujući njegovom delovanju, Srbi znaju ko i šta su. 

Gost Svetosavske akademije bio je upravnik pokloničke agencije SPC "Dobročinstvo" Dragiša Vukić, koji je održao besedu, ističući da je Sveti Sava bio i ostao prosvetitelj srpskog naroda, zbog čega ga slave svi Srbi, gde god da žive.

Specijalni gost Svetosavske akademije bio je poznati srpski glumac Vojin Ćetković, koji je izrecitovao pesmu Laze Kostića "Santa Maria Dela Salute".

Na sam praznik Svetog Save, episkop hvostanski Aleksej služio je svetu arhijerejsku liturgiju, u Sabornom hramu u Beču, uz sasluženje sveštenstva.
On je svima čestitao Savindan, ističući težinu duhovnog nasleđa koje nosi srpski rod, jer je ono ispunjeno Jevanđeljem.