Hadžiju: Venecijanska komisija podržava predlog vlade o broju članova Tužilačkog saveta

Aljbuljena Hadžiu
Izvor: Gazeta Express

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju izjavila je danas da se Venecijanska komisija saglasila sa zakonskim izmenama o kosovskom tužilaštvu, odnosno sa predlogom da se broj članova Tužilačkog saveza ne menja, prenela je Teve1.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je Komisija preporučila da Tužilački savet ima sedam članova.

"Venecijanska komisija ne preporučuje proširenje broja članova Tužilačkog saveta Kosova, već da ostane na sedam, kao što smo istakli, i to se smatra reformom koju smatramo važnom. Savet mora da funkcioniše u skladu sa međunarodnim standardima i da bude nezavisna institucija i da ima demokratsku debatu u okviru tužilaca i netužilačkih članova", rekla je Hadžiju.

Prema njenim rečima, trebalo bi da se izvrše izmene Zakona o Tužilačkom savetu kako bi se obezbedila ravnoteža unutar institucije.

"Izmene zakona se odnose na to da Tužilački savet ima sedam članova - tri tužioca, tri netužilačka člana i glavnog tužioca. Od izmena smo predložili dodatne kriterijume za članove Saveta“, rekla je ona.

Hadžiju je govorila i o promenama koje su unete nakon što je Ustavni sud "oborio" Zakon.

"Nedavne odluke Tužilačkog saveta, otvoreno pokazuju da su reforme u veoma važne zbog činjenice da su i pre nego što je proces započeo, bila poznata sva imena. To nije demokratski. Reč je o otvorenoj akciji interesnih grupa, koje se dogovaraju unutar Saveta da dobiju mesta za ljude koji su trenutno na visokim nivoima kako bi te pozicije zadržali još duže. Ali, smatram da su ovo poslednje akcije Tužilačkog saveta, jer su reforme u pravosuđu na dobrom putu", rekao je Hadžiju.