Hodaj: Od početka godine uhapšeno 27 policajaca, 65 suspendovano

Kuštrim Hodaj
Izvor: Economia online

Zlostavljanje u vršenju službene dužnosti i zloupotreba službenog položaja su dva najčešća krivična dela za koja se istražuju pripadnici Kosovske policije, piše Koha.

Policijski inspektorat beleži povećan broj prigovora građana na pripadnike Kosovske policije, u prvoj polovini godine primljeno je 923 prigovora.

Načelnik policijskog inspektorata Kosova Kuštrim Hodaj izjavio je da istražno odeljenje vodi 358 krivičnih slučajeva i da je  broj žalbi građana u porastu, ali i broj hapšenja i suspendovanih policajaca.

"Povećan je broj pritužbi građana Kosova na rad policije. Od januara do kraja juna primili smo 923 žalbe građana na policajce zbog različitih prekršaja. Za 358 je procijenjeno da imaju elemente krivičnih dela i poslati su u Odeljenje za istrage radi postupanja u skladu sa postupcima Zakonika o krivičnom postupku. Takođe je povećava broj istražnih radnji i obustava koje smo preduzeli ove godine. U obrađenim slučajevima suspendovano je 65 policajaca, a 27 policajaca je uhapšeno zbog različitih krivičnih dela“, rekao je Hodaj.

Prema njegovim rečima u odnosu na prošlu godinu više je 200 prigovora, okarakterisanih kao krivična dela, u kojima su odgovorni uhapšeni ili suspendovani.