Hodža: Rastu cene građevinskog materijala na Kosovu

Građevinski radnici
Izvor: Reporteri

Mnoge građevinske firme na Kosovu morale su da obustave radove nakon poskupljenja građevinskog materijala, upozorili su iz Udruženja građevinara, prenosi Reporteri.

Predsednik Udruženja građevinara Faton Hodža kaže da je nakon početka sukoba u Ukrajini gvožđe poskupelo za 45 odsto, a cement za više od 60 odsto.

"Naglo je porasla cena cementa, gvožđa i drveta. Ako za osnovu uzmemo poslednju cenu od 22. februara, vidi se da je cena gvožđa porasla za 45 odsto. Cena cementa u odnosu na prošlu godinu veća je za 64 odsto. Čak i za drvo, cena je sada veća za oko 50 odsto. Naravno, povećanje troškove i izaziva mnogo problema“, rekao je on.

Hodža je naveo da zbog poskupljenja ima indicija za obustavu radova.

„Građevinski radovi traju godinama. Tako imamo ugovore koji su sklopljeni 2020. godine, kada uzmemo da je cena gvožđa bila 530 evra po toni, dok je sada 1.300 evra po toni. U ovoj situaciji obično se ili ponovo pregovara o cenama ili se radovi zaustavljaju“, kazao je.

Kako je istakao, poskupljenje građevinskog materijala utiče i na cene stanova i drugih objekata.

„Ako se do pre dva meseca u prištinskim naseljima gde je gradnja najviše koncentrisana, kvadrat mogao kupiti za oko 850 evra, sada je njegova cena 1.050 evra. To je povećanje od skoro 30 odsto i obično se ljudiodluče da sačekaju“, rekao je Hodža.

Prošle godine došlo je i do povećanja cena u građevinskom sektoru. Prema podacima Kosovske agencije za statistiku, tokom poslednjeg kvartala 2021. godine, u poređenju sa istim periodom 2020. godine, ukupan indeks troškova izgradnje na Kosovu je porastao za 16 odsto.