Holandija pomaže Kosovu u zaštiti uzbunjivača i borbi protiv korupcije

Okrugli sto o zaštiti uzbunjivača
Izvor: Ekonomia Online

Demokratski institut Kosova organizovao je okrugli sto povodom objavljivanja Izveštaja o istraživanju za zaštitu uzbunjivača u okviru projekta „Jačanje uzbunjivača i borba protiv korupcije u javnim institucijama“, prenosi Ekonomija onlajn.

Izvršni direktor KDI Ismet Krieziu rekao je da se Zakon o uzbunjivačima na Kosovu ne primenjuje, iako je prema njemu taj zakon instrument koji omogućava sprečavanje korupcije.

"Kosovo ne pati zbog zakona već zbog njegove primene. Nisu dobro informisani o zakonu o zaštiti uzbunjivača na Kosovu, iako se na njega gleda kao na alternativu“, ukazao je on.

Krieziu je najavio da je realizaciju projekta, kako bi se videlo kako Kosovo stoji u zaštiti uzbunjivača u javnim i privatnim institucijama, podržala Holandija.

"Za realizaciju ovog projekta imali smo podršku holandske ambasade. Angažovaćemo stručnjaka iz Holandije u pripremi modula za obuku svih uzbunjivača koje imamo u okviru institucija. Kao deo projekta vrši se edukacija javnosti. Važno je videti da se uzbunjivanje ne može koristiti za ucene“, dodao je on.

Ambasadorka Holandije na Kosovu Karin Lobezo rekla da je vladavina prava osnova stabilnosti i da garantuje podršku zaštiti uzbunjivača, što utiče na borbu protiv korupcije.

"Holandija pridaje veliku važnost vladavini prava, koja je osnova za stabilnost i odgovornost. Uzbunjivači moraju imati hrabrosti da otkriju nepravde i mogućnost da ih isprave. Uzbunjivači se suočavaju sa mnogim poteškoćama, ali oni ispunjavaju ključnu ulogu u sprovođenju zakona. Da bi neko postao uzbunjivač, mora biti siguran da deli te informacije“, rekla je ambasadorka.

Ona je istakla, da će u projektu pomoć i stručnjaci iz Holandije koji imaju bogato iskustvo.

"Verujem da ćemo u borbi protiv korupcije imati konkretne rezultate. Pružam vam podršku u vašem radu na jačanju mehanizama za zaštitu uzbunjivača“, rekla je ona.

Zamenik ministra pravde Bljerim Salahu najavio da će uredba koja omogućava punu primenu Zakona o uzbunjivačima biti poslata Vladi na usvajanje.